Hoofdafbeelding van YouTube Kids review. Hoe, wat & waarom?

YouTube Kids review. Hoe, wat & waarom? YouTube Kids review. Hoe, wat & waarom?

Vorig jaar werd aangekondigd dat Google de langverwachte YouTube Kids variant ook in Nederland zou uitbrengen. Vandaag is het zover. Maar voor wie is het geschikt, is ouderlijk toezicht nog nodig en hoe werkt het eigenlijk? We vertellen je meer.

YouTube Kids is door Google ontworpen om een veilige kijkervaring te bieden voor de jongere kijkers. Ongepaste content wordt deels automatisch, deels door medewerkers en deels door YouTube klanten zelf, gescreend en gemarkeerd. Is het veilig? Dan kan het getoond worden in YouTube Kids. Zo niet, dan wordt het weggefilterd. YouTube Kids richt zich naar eigen zeggen op kinderen van 0 tot 13 jaar. De content is gerangschikt in vier categorieën: shows, muziek, leren en ontdekken.

Lastige start

YouTube Kids is al een tijdje beschikbaar in andere landen. Daar ging het behoorlijk mis, doordat heftige beelden toch door de screening kwamen. Peppa Big die zijn vriendjes aanviel met messen en andere bloederige en seksuele taferelen. Niet echt kindvriendelijk dus.

De huidige versie is niet meer te vergelijken met die versie. Het algoritme is natuurlijk nog steeds aanwezig, maar de screening van content zit anders in elkaar. Maar, zoals Google ook zelf in de disclaimer stelt, het blijft een geautomatiseerd systeem en dus is het niet perfect. Houd dit in je achterhoofd.

Afbeelding van screenshot content YouTube Kids

Wat kun je ermee?

YouTube Kids stelt je in staat om je kinderen toegang te geven tot de eindeloze content van YouTube, maar dan met een filter aangepast aan de leeftijd van je kind. Je kunt per kind een profiel aanmaken, zodat het filter (algoritme) zich aanpast aan wat jouw kind wil en mag zien. Daarnaast stel je in de YouTube app eenvoudig een tijdslimiet in, waardoor je de schermtijd enigszins kunt reguleren. Ook kun je content eventueel blokkeren.

Hoe werkt het?

YouTube Kids is een app (voor zowel iOS als Android) die je installeert op de tablet of telefoon waar filmpjes op gekeken worden. Er zitten twee grote voordelen aan het feit dat het een aparte app is van de normale YouTube app:

  1. Je kunt hierdoor de YouTube app blokkeren (bijvoorbeeld via de Grownhub app)
  2. Nu kijkt je kind misschien nog filmpjes via jouw YouTube account. Waardoor jullie suggesties en kijkgeschiedenis door elkaar lopen. Met de nieuwe kids-versie blijft alles fijn gescheiden, dus geen Paw Patrol suggesties meer in jouw account.

Na de installatie log je in met jouw Google Account (is optioneel) en kun je voor ieder kind een eigen profiel aanmaken. Hierbij geef je een leeftijd door en of je kind mag zoeken in de content of alleen maar mag bladeren door suggesties.

Je kunt als ouder vervolgens nog een beveiligingscode instellen zodat je kinderen niet zomaar bij de instellingen kunnen. Dat is wel aan te raden, want de standaard check is een sommetje die de gemiddelde 8-jarige wel kan kraken (of gewoon invoert in de rekenmachine).

Bij de instellingen kun je ook een kijktijd instellen. Dit is eenmalig, verwacht geen uitgebreide schema’s waarbij je een schermtijd per dag of iets dergelijks kunt instellen. Daar kun je nog steeds beter onze app voor gebruiken.

Werkt het goed?

De app is zeker weten volwassener dan de eerdere Amerikaanse variant. De installatie werkt duidelijk en is helder. Het vergt weinig technische kennis. Het toevoegen en switchen van kind profielen gaat ook soepel.

Wat ons wel opvalt is dat het algoritme best streng staat afgesteld. Er is een hoop content niet beschikbaar die je wel zou verwachten (en / of die je kind wel zou willen). Zo zochten we op de meidenserie Beugelbekkie. Die kwam alleen Duits gesproken terug in de resultaten. Ook populaire Zappelin en Telekids items ontbreken, die normaal in de YouTube “beperkte modus” wel zichtbaar zijn.

Afbeelding screenshot YouTube Kids tijdslimiet

Tijdslimieten

Verder is de timer eigenlijk niets meer dan een eierwekker. Het is goed dat het zichtbaar is hoeveel minuten er nog zijn en dat na afloop van de tijd dit duidelijk wordt weergegeven. Maar, bij het afsluiten van de app is de timer “weg” en kun je gewoon weer verder. Het beperkt dus geen schermtijd, maar enkel de kijktijd in de app. Bovendien verloopt de kijktijd ook als de app op de achtergrond draait, dus als je het apparaat even weglegt. Dat is gewoonweg onpraktisch en had Google best beter kunnen oplossen (Grownhub telt bijvoorbeeld alleen actieve schermtijd).

Eigen profiel

Wat ontzettend fijn is, is dat ieder kind zijn eigen profiel heeft en daardoor ook op eigen kanalen kan abonneren en een persoonlijke kijkgeschiedenis heeft. Zeker bij kinderen met wat grotere leeftijdsverschillen kan dat fijn zijn. De kinderen kunnen zelf hun profielplaatje instellen en eventueel een code instellen. Het profiel is dus echt van het kind zelf en kan veilig gebruikt, zonder hier constant bovenop te hoeven zitten. Regelmatig vragen naar wat je kind kijkt en leuk vindt, blijft wel een aanrader!

Voor wie?

De app is wat ons betreft vooral geschikt voor jongere kinderen. Oudere kinderen ‘missen’ hoogstwaarschijnlijk veel content. Top-40 liedjes / clips, tekenfilmpjes, veel daarvan is niet terug te vinden in de kids-versie. Bovendien zie je aan het design van de app dat er vooral ingespeeld wordt op jongere kinderen tot een jaar of 8. Dit laatste uiteraard volledig afhankelijk van jouw kind en situatie, maar you get the picture.

Daarnaast lijkt het niet geschikt voor wanneer jouw kinderen al ‘gewend’ zijn aan YouTube en je ze graag wil laten overstappen. Ook hier geldt dat dit bij jongere kinderen geen probleem zal zijn, maar richting de 8 jaar kun je je hoogstwaarschijnlijk voorbereiden op verzet.

Gratis

De app is gratis, net als de basisversie van YouTube. Je betaalt via de advertenties (die afgestemd zijn op kinderen) en uiteraard met je data. Dat die advertenties er zijn is niet zo’n ramp, als je een uurtje DisneyXD of Telekids aanzet heb je ook 15 minuten reclame.

Je kunt ook kiezen voor de Premium variant zodat je reclamevrij kijkt, je filmpjes ook offline kunt bekijken en je toegang krijgt tot extra films. Dit staat overigens los van YouTube Kids, dus mocht je met je eigen account al Premium hebben, dan kun je hier bij Kids ook gewoon gebruik van maken.

YouTube Kids integreert ook deels met Family Link. Family Link is de parental control van Google. De integratie is echter beperkt, verwacht dus niet dat je van afstand de timer kunt instellen. Je kunt hier wel bepaalde YouTube Kids filmpjes of kanalen blokkeren en zorgen dat de zoekfunctie niet meer gebruikt kan worden. Mocht je geen Family Link gebruiker zijn, dan is het zeker geen reden om hiervoor de relatief ingewikkelde installatieprocedure te doorlopen.

Conclusie

YouTube Kids is een welkome aanvulling en wij zijn er blij mee! Mocht je jonge kinderen filmpjes willen laten kijken, zonder ouderlijk toezicht, dan zijn apps als Zappelin, Telekids populair en ‘veilig’. Net als Netflix, helaas kunnen de kosten dan een drempel zijn. YouTube Kids behoort wat ons betreft nu ook tot dit rijtje. En scoort hoog wat betreft gebruikersgemak, zeker als er gebruik gemaakt wordt van een gezamenlijke tablet of wanneer je kinderen regelmatig op jouw telefoon kijken.

We hopen wel dat Google deze dienst verder blijft doorontwikkelen omdat het nu nog aanvoelt als een eerste versie. Met name op het gebied van content en functies voor ouderlijk toezicht en schermtijd.

Meer hierover