Jouw kind is dol op YouTube en de video’s van zijn favoriete vlogger staan het liefst de hele dag aan. Zijn ultieme droom is net zo beroemd worden als zijn grote voorbeeld. Dus, er moet een eigen YouTube-kanaal komen. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? En mogen kinderen wel vloggen volgens de wet? In dit artikel lees je welke opties er zijn en waar je zowel technisch als pedagogisch rekening mee kunt houden.

Toestemming

Om een eigen YouTube-kanaal aan te maken zijn een paar vereisten nodig, waaronder het hebben van een Google-account. En voor het aanmaken van een eigen Google-account zijn minimale leeftijdsvereisten gesteld, namelijk: 16 jaar (in Nederland). Voor jongere kinderen is het mogelijk om ouders een eigen account te laten maken en te beheren met FamilyLink. Ouders kunnen dan alsnog toestemming geven, dit vergt echter wel wat tijd. Om toestemming te geven moet je als ouder namelijk een symbolisch bedrag overmaken met een creditcard of een kopie van jouw ID uploaden.

Een eigen kanaal

Wanneer je kind een eigen YouTube kanaal begint om video’s op te posten is het goed om vooraf na te denken over verschillende aspecten als: je kind zijn imago, doelen, verantwoordelijkheden, (negatieve) gevolgen, tijdsbesteding en eventuele populariteit. Dit kunnen jullie samen bespreken, vragen die je daarbij kunnen helpen zijn.

Privacy

Een ander belangrijk onderdeel om samen met je kind over te praten en afspraken over te maken is jullie privacy. Als jouw kind video’s van zichzelf wilt uploaden, kan het al snel voor komen dat er privacygevoelige onderwerpen besproken of gefilmd worden. Denk daar samen goed over na en maak een lijstje met afspraken. Enkele voorbeelden waar jullie over na kunnen denken zijn:

Instellingen

Wanneer je kind een eigen Youtube-kanaal wilt om video’s (van zichzelf) te delen, zijn er enkele instellingen die je als ouder kunt maken, om zo de negatieve gevolgen te beperken. Een belangrijk probleem waar je kind mee te maken kan krijgen zijn negatieve reacties onder zijn of haar video’s. Om dit te voorkomen kun je reacties beoordelen en beheren. Je kunt de functie bijvoorbeeld uitschakelen of beheren door ze eerst goed te keuren voordat ze zichtbaar zijn. Hier lees je hoe je deze instellingen precies beheert.

Verder is het buitenom het beperken van de online reacties ook goed om hierover te praten met je kind. Want ook in real-life kunnen kinderen (negatieve) reacties ontvangen op hun video’s.

Blijf in gesprek

Wanneer je kind een eigen YouTube-kanaal wilt is het dus verstandig om hier vooraf goed over na te denken en dit te bespreken met elkaar. Je kunt samen doelen en regels opstellen, een voorbeeld kan zijn dat jij je ook abonneert op het kanaal en regelmatig mee kijkt. Op deze manier kunnen jullie samen een goede overweging maken en eventuele negatieve aspecten beperken. Het is bovendien fijn om betrokken te blijven, zo ben je op de hoogte van wat je kind doet en kun je hier gemakkelijker over praten.

Is jouw kind vooral dol op het kijken van video’s en weet je niet goed hoe je hier mee om moet gaan, lees dan dit artikel. Het artikel staat vol met praktische tips en vragen die je samen kunt bespreken.