Hoofdafbeelding van Een veilig wachtwoord, hoe moet dat?

Een veilig wachtwoord, hoe moet dat? Een veilig wachtwoord, hoe moet dat?

Password
1234567890
123456.
1q2w3e4r5t6y
Qwerty.

Enkele voorbeelden uit de top 25 meest gebruikte wachtwoorden. In het begin van de opkomst van internet waren deze wachtwoorden nog onschuldig. Dat is nu, nagenoeg alles online staat, anders. Accountgegevens bevatten belangrijke informatie voor hackers. Het zorgvuldig beschermen van je accounts is dus geen overbodige luxe of enkel voor paranoïde personen.

Ook onder jongeren wordt het gebruik van veilige (sterke) wachtwoorden steeds belangrijker. Dit heeft onder andere te maken met social media. Accounts kunnen een onderdeel zijn bij online pestgedrag van kinderen; het account wordt gehackt waardoor privé gegevens of beeldmateriaal misbruikt worden, of er worden allerlei vervelende berichten geplaatst onder de naam van je kind.

Sterke wachtwoorden

Zonder al te veel in te gaan op de details, is het belangrijk dat je een sterk (veilig) wachtwoord gebruikt. Dit is simpelweg een wachtwoord dat niet eenvoudig geraden kan worden of ‘geprobeerd’ kan worden. De voorbeelden waar het artikel mee begon, zijn zwakke wachtwoorden, net als wachtwoorden met je eigen naam, je geboortejaar of de naam van je huisdier erin.

Verschillende wachtwoorden

Belangrijk bij het instellen van je wachtwoorden is dat je verschillende wachtwoorden neemt voor je accounts. Vaak kraken hackers het wachtwoord van een social media account en hebben zij direct toegang tot meerdere belangrijke accounts zoals je e-mailaccount of internetbankieren. Vooral het wachtwoord van je e-mailaccount moet goed beveiligd zijn. Veel ‘wachtwoord vergeten’ functies werken immers via een e-mail bevestiging.

Tips

  • Sla je wachtwoorden op in een digitale wachtwoordkluis (password manager). Deze tool kan ook veilige wachtwoorden voor je maken, onthouden en automatisch invullen bij de juiste website. Belangrijk is dat je het wachtwoord, van deze digitale kluis zelf, goed onthoudt!
  • In de digitale kluis kun je ook notities, inlogcodes en geheime vragen opslaan.
  • Maak van je wachtwoord een wachtzin (eventueel met spaties, extra veilig!)
  • Maak van je wachtwoord een verhaal en gebruik de zelfstandige naamwoorden (kind appel geel huis)
  • Stel waar mogelijk tweestaps-verificatie in. Dit betekent dat er een tweede code ingevuld moet worden. Niet altijd, maar alleen als er ingelogd wordt vanaf een apparaat wat normaal niet gebruikt wordt. Dit maakt misbruik van gehackte wachtwoorden moeilijker omdat die tweede code alleen naar jouw telefoon wordt gestuurd.

Simpele uitleg

Wil je een specifieke en eenvoudige uitleg van bovenstaande tips bekijk dan dit filmpje door Daniel Verlaan. Hij geeft in 2 minuten heldere uitleg hoe wachtwoorden werken en concrete voorbeelden van goede password managers.

Daniel verlaan over wachtwoorden

Meer hierover