Hoofdafbeelding van Even geen schermtijd, waarom en hoe?

Even geen schermtijd, waarom en hoe? Even geen schermtijd, waarom en hoe?

Gezellig een film kijken als het regent, samen een (leerzaam) spelletje spelen op de tablet, instructievideo’s bekijken voor het maken van die heerlijke verjaardagstaart. Zo zijn er nog heel veel positieve voorbeelden van schermtijd en mediagebruik voor je kinderen. En omdat een hoop leuke zaken tegenwoordig digitaal zijn, wordt het voor ouders steeds moeilijker om de balans te vinden tussen online en offline. In dit artikel leggen we uit waarom die balans belangrijk is én hoe je dit kunt bereiken.

Ritme

Om de offline momenten ‘gewoon’ te maken binnen het gezin is het belangrijk om een ritme te hebben in de dagelijkse activiteiten. Ritme en regelmaat gedurende de dag geeft kinderen houvast. Wanneer de dag voorspelbaar is, kun je gemakkelijker terugvallen op afspraken en regels (aan tafel geen telefoons, geen schermtijd voor het slapen, 8 uur naar bed etc.). Want; zo doen jullie het tenslotte altijd, uitzonderingen daargelaten. Door het dagritme kun je de online momenten als extra activiteit toevoegen in plaats van als een opvulling van de dag.

Waarom offline:

 • Schermtijd maakt lui. Het kan soms lastiger zijn om weer in actie te komen nadat je net heerlijk een film hebt gekeken. Dat geldt ook voor kinderen, laat je kind daarom eerst een leuke offline activiteit voor de dag bedenken voordat ze achter dat scherm mogen kruipen.
 • Vervelen mag. Ideeën ontstaan vaak wanneer je niets doet, je hoeft je kind niet altijd te vermaken. Verveling stimuleert juist het creatieve vermogen van je kind. Zorg daarom voor genoeg prikkelarme momenten gedurende de dag en vul die niet op met schermtijd.
 • Maak samen herinneringen, maak dingen mee! Online momenten zijn vaak passief, de interactie is relatief klein in vergelijking tot het ‘echte’ leven.
 • Gezondheid voorop. Twee uur per dag buiten spelen zou bijziendheid op latere leeftijd voorkomen. Ook verlaagt het de kans op overgewicht, doordat er automatisch meer bewogen wordt. Ook met ‘slecht’ weer is het als kind heerlijk om buiten te zijn, uiteraard in de juiste kleding!
 • Ga de natuur in! De natuur heeft een rustgevende functie op het kind. Ook wordt het beeldend vermogen van kinderen aangesproken en nodigt het uit om de zintuigen maximaal open te stellen. Hierdoor wordt de creativiteit van kinderen optimaal gestimuleerd. Na een natuurbeleving zouden kinderen zich beter kunnen concentreren.
 • Online hebben kinderen toezicht van een volwassen nodig, offline juist ruimte. Kinderen genieten van ouderarme momenten waarin ze de ruimte krijgen en fouten mogen maken in plaats van constant gewaarschuwd te worden. Laat ze daarom zelf tot spel komen.

Afbeeldingen van buitenspelende kinderen

Hoe creëer ik die offline momenten:

 • Schep ruimte voor offline momenten; een lege tafel om aan te knutselen; tekenspullen en speelgoed op kinderhoogte; een mand met boeken centraal in de woonkamer; een aantrekkelijke kindervriendelijke tuin met speelmogelijkheden etc..
 • Geef je kinderen waar mogelijk een eigen plekje in huis (bijvoorbeeld een leuke speeltipi, bureau etc.). Zo kunnen ze zich terugtrekken zonder dat ze daarvoor naar hun kamer moeten. Kinderen vinden het vaak heerlijk om alleen te spelen, maar met gezelligheid om hen heen.
 • Maak een gewoonte van de offline momenten in plaats van de online momenten. Maak bijvoorbeeld iedere avond voor of na het eten een kleine wandeling met je kind. Of stuur ze iedere dag verplicht een uurtje de tuin in.
 • Kinderen zien gedrag en kopiëren dit. Geef dus het goede voorbeeld, laat zien dat jij jezelf ook kunt vermaken zonder online te zijn. Laat zien dat je daar blij van wordt en betrek ze erbij.
 • Leef goede gewoontes voor, kinderen leren vooral uit het fysieke leven. Zet je kinderen bijvoorbeeld in wanneer je gaat schoonmaken en eigenlijk je handen even vrij wilt hebben. Geef ze kleine taakjes binnen jouw activiteit. Bedenk vooraf meerdere dingen die zij kunnen doen, (jonge) kinderen hebben tenslotte een korte spanningsboog.

Online op de juiste manier

Online zijn is uiteraard leuk en kan ook vele voordelen met zich meebrengen. Eerder in dit artikel hadden we het al over gezellig een film kijken, leuke instructievideo’s zoeken en leerzame spelletjes spelen. Maar online zijn hoeft niet enkel een cognitieve of entertainment waarde te hebben, ook op sociaal gebied (videobellen, chatten) kan mediagebruik leerzaam zijn. Belangrijk is de juiste balans tussen de online en offline momenten. Maar ook de inhoud van dat wat je kind ziet of speelt. Lees meer over de juiste balans, specifieke schermtijden en de omgang van media binnen het gezin.

Neem je tijd

Eventuele omschakeling in nieuwe routines en gewoontes kost tijd en energie. Neem deze tijd om te wennen aan offline zijn, voor jezelf én voor je kind. Gun jezelf deze tijd en kijk goed naar wat wel en niet goed werkt in jullie specifieke situatie.

Meer hierover