Hoofdafbeelding van 5x waarom een smartphone wél leuk is

5x waarom een smartphone wél leuk is 5x waarom een smartphone wél leuk is

Toen de smartphone net op de markt kwam, werd op afstand communiceren met elkaar een stuk toegankelijker. Betaalbare (en gratis) social media apps groeide als paddenstoelen uit de grond. Maar juist het vele en constante communiceren via apps maakt dat de smartphone nu regelmatig vervloekt wordt. Depressie, verslaving, concentratieproblemen, slaapproblemen, het zijn allemaal veel besproken nadelen die gepaard zouden gaan met ons telefoongebruik. Maar werd de smartphone juist niet ontwikkeld voor ons? Jep, en dat is aardig gelukt. Je leest hier waarom:

entertainment smartphone

 1. Gemak

  De smartphone is grotendeels afgestemd op onze zintuigen. Horen, zien voelen, het is allemaal verwerkt in de gebruiksvriendelijkheid van de telefoon. Met de komst van onze slimme telefoon behoort complexiteit niet meer tot ons leven. Met één druk op de knop (of een gezichtsherkenning), betalen we onze rekeningen, slaan we belangrijke locaties op en contacten we onze geliefdes. We hoeven zelfs niet meer te typen, middels stemvoorzieningen maken we onze wensen kenbaar en is dat boodschappenlijstje zo gepiept.

 2. Verbinding

  De smartphone verbindt ons technologisch. En dan niet enkel met internet, maar ook met elkaar. Waar we vroeger misschien niet de mogelijkheid hadden om onze familie aan de andere kant van het land (of wereld!) regelmatig te zien of spreken, is dat met de komst van de smartphone appeltje eitje geworden. Videobellen via FaceTime, chatten en spraakmemo’s delen met WhatsApp of Instagram, de mogelijkheden voor onderlinge communicatie zijn oneindig. We nemen ons geliefde communicatiemiddel overal mee naar toe en delen graag ieder moment. In het openbaar vervoer, de slaapkamer, het toilet, in verbinding staan met elkaar is gemakkelijker dan ooit. Dus ook wanneer jouw kind een paar uurtjes ‘alleen’ op pad is.

 3. Talenten ontdekken

  De smartphone is een laagdrempelige manier voor kinderen om zich te ontplooien op digitaal gebied. Veel gemakkelijker dan vroeger kunnen kinderen nu onbeperkt ondervinden waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Van fotograaf tot professioneel gamer, van Instagrammer tot blogger, de smartphone maakt het mogelijk. Dure workshops voor het leren bewerken van videobeelden zijn geen must meer. Een mooie ontwikkeling, zeker als we kijken naar de gelijke kansen die we daarmee krijgen.

 4. Bron van informatie

  Het kan als kind soms best spannend zijn om iets te bespreken met je ouders. Gevoelige onderwerpen zoals hun seksuele ontwikkeling, kunnen kinderen tegenwoordig direct onderzoeken via de smartphone. Sinds de komst van internet kunnen we contant nieuwe kennis tot ons nemen. Van instructiefilmpjes tot wetenschappelijke artikelen, alles is online te vinden. De smartphone biedt ons een bron van informatie, uiteraard informatie die niet altijd gelijk staat aan de waarheid. Het is daarom goed om aandacht te houden voor moeilijke onderwerpen en deze regelmatig te bespreken met je kind. Zo geef je hem het gevoel dat hij altijd terecht kan bij jou. Hoe ‘gek’ de vraag ook is.

 5. Onderwijsmiddel

  Uit de cijfers van afgelopen jaren is gebleken dat kinderen steeds jonger een eigen smartphone krijgen. Buitenom de negatieve gevolgen die scholen ervaren, biedt het hen ook educatieve kansen. Door de smartphone in te zetten in de klas, worden lessen interactiever en kan de inhoud afgestemd worden op het niveau van het kind.

  schermtijd digitale tijdperk

Relax

Eigenlijk een 6e voordeel, maar wij noemen hem even apart. De heerlijke ‘Netflix avondjes’. Want als er één heel groot voordeel aan dit digitale tijdperk is, is dat toch wel de oneindigheid van entertainment. Wachten op de volgende aflevering van die hilarische serie is niet meer nodig. We kunnen ons vandaag de dag constant voeden met grappige YouTube filmpjes of ontspannende natuurseries.

Het goede voorbeeld

Kinderen leren door observatie en nabootsing van hun omgeving. Dat geldt ook voor het gebruik van digitale media. We hebben daarin als volwassenen een belangrijke voorbeeldfunctie. Even stil staan bij je eigen normen en waarden omtrent smartphonegebruik kan heel inzichtelijk werken. Vind je het bijvoorbeeld zelf al moeilijk om je telefoon weg te leggen tijdens een autorit of is het normaal dat het avondeten onderbroken wordt voor een belletje? Bedenk dan welke boodschap je hiermee doorgeeft. Is je telefoon op dat moment belangrijker dan jullie veiligheid of dan het gezamenlijke tafelmoment? Of kan dat appje of telefoontje ook even wachten?

Hoe kan Grownhub jou helpen?

Hierboven beschrijven we welke leuke dingen de smartphone ons allemaal brengt. Maar zoals met veel leuke dingen kan het moeilijk zijn om maat te houden. Grownhub kan je hierbij helpen. In onze app kun je als ouder schermtijden instellen voor jouw kind zijn telefoon. Wij geven je een suggestie gebaseerd op de leeftijd van je kind. Is de schermtijd op? Dan kan de telefoon niet meer gebruikt worden. Het vinden van een balans tussen online en offline momenten wordt hierdoor een stuk gemakkelijker. We geven je bovendien inzicht in de hoeveelheid gebruik van apps. Heb jij het idee dat je kind deze hele dag in de weer is met Facebook? In de Grownhub app kun je zien of dat ook daadwerkelijk zo is. Op deze manier kun je het gesprek met je kind aangaan op basis van feiten en hoef je niet meer te redeneren vanuit een onderbuikgevoel.

Meer hierover