Hoofdafbeelding van Schermtijd; 8 tips hoe je ermee omgaat

Schermtijd; 8 tips hoe je ermee omgaat Schermtijd; 8 tips hoe je ermee omgaat

Al eerder schreven we over de maximale schermtijd afgestemd op de leeftijd van jouw kind. Maar enkel het beperken van schermgebruik is niet voldoende. Even zo belangrijk is wát kinderen kijken. Door positief betrokken te zijn bij het mediagebruik van je kind, is het gemakkelijker om regels op te stellen en te handhaven. In dit artikel geven we je 8 tips omtrent schermtijd binnen het gezin.

Positief betrokken zijn bij het schermgebruik van je kind, hoe doe je dat? Door aandacht te schenken aan dat wat je kind online leuk vindt om te zien of te doen. Vraag bij oudere kinderen actief naar zijn of haar interesses en ga bijvoorbeeld eens samen aan de slag met een quiz, game of vlog. Bespreek je ervaring en probeer de positieve dingen te zien. Ook bij jonge kinderen is ouderlijk toezicht van belang. Zij kijken zelfs het liefst samen met een ouder naar filmpjes en games. Vanaf het vierde levensjaar gaan kinderen zelfstandig nadenken, om te voorkomen dat de beelden een eigen leven gaan leiden is het belangrijk om na te praten over dat wat ze hebben gezien. Vervolgens kun je dit waar nodig is relativeren. Bovendien kunnen jonge kinderen nog niet filteren tussen echt of nep en kan de impact van een film of game daardoor veel groter zijn.

Tips:

  1. Schermtijd is een extra activiteit op alle andere activiteiten van die dag.
  2. Voer het gebruik van schermen in het dagritme van je kind in, bijvoorbeeld eerst even ‘thuiskomen’ dan pas op de tablet/televisie. Ritme en regelmaat geeft houvast en vertrouwen, wat het voor zowel ouder als kind gemakkelijker maakt om je aan afspraken te houden.
  3. Kinderen kopiëren gedrag, wees je bewust van je voorbeeldrol bij het maken van afspraken. Als je iets van je kinderen verlangt, moet je dit zelf ook in bepaalde mate kunnen nakomen.
  4. Durf consequent te zijn wanneer je kinderen doorzeuren om schermtijd. Beloon ze niet alsnog met een filmpje, zodat je zelf even rust hebt. Zo houd je schermtijd als iets speciaals en positiefs.
  5. Zet een grote mand met boeken/ander speelgoed neer voor de momenten dat je even je handen vrij wilt hebben.
  6. Je kind mag zich vervelen en dingen saai vinden, vul dit niet per definitie in met schermtijd. Verveling zet juist aan tot creatief denken, geef je kind die ruimte.
  7. Als er geen mediagebruik is, zet dan ook de televisie en tablet uit. Het is bewezen dat achtergrondgeluiden kunnen zorgen voor minder sociale interactie, snellere afleiding en slechtere concentratie.
  8. Schermtijd inzetten als straf of beloning? Nee, liever niet. Uit Canadees onderzoek van de Universiteit van Guelph kwam namelijk naar voren dat kinderen hierdoor gemiddeld 20 minuten meer achter een scherm zitten. Het is net als met snoep, de aantrekkingskracht wordt vergroot. En dat is niet wat je wilt bereiken als ouder.

Heb je het artikel over specifieke schermtijden afgestemd op de leeftijd van jouw kind gemist? Lees dan dit artikel, daarin geven we handvatten hoe lang jouw kind maximaal achter een scherm mag zitten.

Hoe kan Grownhub jou helpen?

De aanbevolen schermtijd voor jouw kind, kun je ook terugvinden en instellen in de Grownhub app. Naast de aanbevolen schermtijd kun je ook zien wat andere ouders instellen voor hun kinderen met dezelfde leeftijd.

Meer hierover