Hoofdafbeelding van Streamen is het nieuwe appen

Streamen is het nieuwe appen Streamen is het nieuwe appen

Als hippe ouder weet je natuurlijk precies wat Snapchat, Instagram en Musically is. Dat het telkens normaler wordt als je kind een vlogger is op YouTube. Dat hij of zij uren samen met vrienden kan zitten gamen. Maar dat is alweer oud. We gaan streamen.

We’re going streaming!

Nieuwe hype? Niet echt. Eigenlijk bestaat het al een tijdje en is het gaandeweg meer geaccepteerd. Gamers, YouTube, Twitter en Facebook hebben het live videomateriaal van onszelf delen ‘normaal’ gemaakt. Het heeft de drempel verlaagd om te streamen naar bekenden en onbekenden. Inmiddels is het een nieuwe manier van communiceren en hoeft het ook niet per se functioneel te zijn (liever niet zelfs ;-) ).

Populair? Mwhoa..

Twitch, een van de populairste sites om mee te kijken met gamers vindt inmiddels 2 miljoen kijkers best normaal. Tegelijkertijd! Ter referentie; dat is net zoveel als The Voice of Holland.

Periscope, een van de populairdere streaming platforms, streamt zo’n 110 jaar aan video content per dag naar kijkers. Er wordt op diezelfde dag ook ongeveer 300.000 uur aan video verspreid.

De populairste streaminghelden verdienen inmiddels bedragen met meer dan zes nullen per jaar door productplacement en (sponsor)contracten.

Streamen kent zijn eigen risico’s

Een paar weken geleden ontstond er (terecht) veel commotie om een stream op Facebook waarin een vrouw live verkracht werd (artikel). Zoals het NRC ook aangeeft was dat niet voor het eerst. O.a. terreurdaden en mishandeling werden eerder al live gedeeld.

Omdat de beelden live worden uitgezonden is het lastig voor de platformen om te voorkomen dat bepaald materiaal voorkomen wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de vlogs op YouTube die gecontroleerd worden nog vóórdat het live wordt gezet. Er wordt wel relatief veel geld, techniek en mankracht tegenaan gesmeten om de content te ‘modereren’ zoals ze dat mooi noemen, maar dat geeft geen garanties.

Papa en mama als coach

Samen met de populariteit ontstaat een wildgroei aan platformen en apps om streams te kijken en te delen. YouNow, Live.me, Stre.am, Periscope, etc. etc. Als verzorger is dit snel teveel om bij te houden. Hoeft ook niet. Het gaat er niet om dat je alles kent en weet, maar dat je snapt wat zo’n app doet. Wat leuk is en de kansen zijn, maar ook de aandachtspunten.

Dit soort info wil je niet hebben om de politie agent (met alle respect!) uit te hangen, maar wel als gesprekspartner. Hoe cool is het als je snapt hoe het werkt, je ze in hun creativiteit kunt stimuleren maar ook kunt coachen waar nodig. Niet alleen als ze zelf streamen is dat relevant, maar ook bij het kijken kunnen ze beelden zien waarvan je als ouder wil dat ze naar je toekomen als er iets aan de hand is.

Probeer het zelf

Probeer het ook eens. Op de site van Periscope kun je allerlei streams direct bekijken. Trump demonstraties, de Superbowl of gitaarles.. Best geinig en weer eens wat anders dan Netflix.