Hoofdafbeelding van Social media & pubers, dit wil je erover weten

Social media & pubers, dit wil je erover weten Social media & pubers, dit wil je erover weten

Social media. Er kan behoorlijk wat schermtijd aan besteed worden, zeker door jongeren. Uren swipen, delen en liken op Instagram is voor velen een dagelijkse bezigheid. Waar jongere kinderen vaak nog dol zijn op enkel het kijken van filmpjes, verschuift die aandacht naar mate ze ouder worden vaak naar de meer interactievere social media. Maar waar komt die aantrekkingskracht vandaan, welke gevolgen kunnen zich voordoen en hoe ga je daar mee om? Je leest het hier.

Wat is het?

Social media is een verzamelbegrip voor de online platformen zoals websites en apps waarbij het mogelijk is voor iedereen om informatie te delen met andere gebruikers. De informatie is vaak vooral bedoeld om onderlinge interactie te stimuleren, maar wordt steeds vaker door bedrijven ingezet als commercieel doeleinde.

Juist door de menselijkheid van social media is het een aantrekkelijk middel voor bedrijven om te adverteren. De meeste social mediakanalen werken namelijk met een feed, welke is gebaseerd op een algoritme. Hoe vaker je het platform gebruikt d.m.v. een like, reactie of klik hoe meer jouw feed is afgestemd op je interesses. Perfect dus om als bedrijf bij aan te kunnen sluiten. Zo lijken advertenties minder vervelend, omdat het dicht bij je interesses ligt. Dat kan leiden tot meer kliks, aankopen etc. Door de aanmaak van een social mediaprofiel kunnen bedrijven bovendien gericht binnen hun doelgroep adverteren.

Voorbeelden van bekende social mediakanalen zijn: WhatsApp, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Snapchat, Linkedin en Pinterest.

Negatieve gevolgen

Om op een mediawijze manier om te gaan met de digitale ontwikkelingen, moeten we ons bewust zijn van de bijkomende risico’s. Dat geldt ook voor de omgang met social media. De constante toegankelijkheid tot nieuwtjes en het wereldwijde bereik, brengt verschillende negatieve aspecten met zich mee. Verslaving kan snel op de loer liggen, maar ook de volgende voorbeelden kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van een kind.

Afbeelding van kinderen met smartphone

Lekker sociaal

Het vele gebruik van social media wordt tegenwoordig sneller geassocieerd met asociaal gedrag, dan met sociaal. Daar waar het gemakkelijker wordt om online contact te hebben met elkaar, lijkt het offline juist moeilijker te worden. Dat kan frustraties oproepen, zeker bij ouders. Want waarom is het juist dat jongeren zich zo aangetrokken voelen tot deze vorm van contact?

Puberdingen

Het ‘sociale’ aspect van de bekende platformen is precies waar het om gaat bij pubers. Constant in contact kunnen staan met zo veel mogelijk mensen, zonder er echt moeite voor te hoeven doen. Social media maakt het mogelijk. De aantrekkingskracht en eventuele verslaving ligt dus niet perse bij social media zelf, maar bij het contact hebben met vrienden. Erbij horen en niets missen van elkaar. We zijn van nature zelfs zo ingesteld, dat we direct willen reageren op mensen die onze ‘hulp’ nodig hebben. Even niet antwoorden op dat appje wat net binnenkomt, is daardoor extra moeilijk.

Afbeelding van puber met agenda op bureau

Wat kun je als ouder doen?

Accepteren dat social media een belangrijk onderdeel is van het puberleven. In gesprek gaan hierover, want waarom is het zo belangrijk en hoe houd je het leuk? Ook is het goed om te praten over de invloed van social media op het sociale leven, maar ook op het concentratievermogen van je kind. Merk je dat je puber het lastig vindt om zich langdurig te concentreren, probeer hier samen een oplossing voor te vinden. Die oplossingen kunnen per kind verschillen. Maar leren concentreren, zonder de afleiding van social media, is een belangrijke vaardigheid die van groot belang is voor de rest van je leven.

Tips

  • Help je puber met het vinden van bruikbare afspraken met jou én met zichzelf. Zo’n afspraak met zichzelf zou kunnen zijn: Een uur studeren zonder online afleiding, 20 min eigen in te vullen pauze, een uur studeren zonder afleiding.
  • Probeer social media niet te verbieden door regels, maar zoek samen naar oplossingen om er mee om te gaan. Ieder kind is anders en leert op zijn eigen manier. Belangrijk is dat we social media een (gezonde) plek geven in het dagelijkse leven.
  • Wil jij wel regels opstellen, probeer deze dan door te voeren in het hele gezin. Mag je puber zijn telefoon niet tijdens het avondeten, doe dit dan zelf ook niet. Pubers vinden gelijkheid belangrijk en zoeken hier de grenzen graag van op.
  • Zorg er daarnaast voor dat regels houvast geven, maar ook ruimte kennen om aangepast te worden. Vertrouwen tonen en het gedrag wekelijks samen bespreken heeft meer effect dan blokkades opleggen en wachten tot deze te benauwend worden voor je kind.
  • Laat je kind eens uitleggen hoe zo’n (social media) platform nu écht in elkaar steekt. Wat zijn de ‘regels’ bij het taggen van je beste vrienden, wat zijn belangrijke gewoontes of afspraken binnen een vriendengroep of op school? Wat doe je wel en wat doe je niet? Dit leidt tot meer inzicht én begrip voor hoe zo’n platform wordt gebruikt en waarom dit belangrijk is voor je kind.
  • Wil jij precies weten hoelang je kind met social media apps bezig is? Download & installeer de Grownhub app en check de inzicht pagina. Het monitoren van je kind zijn social mediagedrag kan houvast bieden om hierover in gesprek te gaan.

Meer hierover