Hoofdafbeelding van Sexting is niet vreemd

Sexting is niet vreemd Sexting is niet vreemd

Een poosje terug waren we op een bijeenkomst gehouden door stichting HALT en gemeente Haarlemmermeer. De bijeenkomst was gericht op het informeren van ouders op het gebied van Mediawijsheid. Uiteraard kwam gedurende de avond ook het onderwerp sexting ter sprake en aangezien er behoorlijk wat “puberouders” waren, ontstond er wel wat reuring. En reuring is goed!

Het algemene beeld

Natuurlijk waren de meeste reacties opvallend eenduidig. “Gevaarlijk”, “onverantwoord” en zelfs “strafbaar” om maar wat krachttermen te noemen. Alle risico’s werden van voor naar achter geschetst en uiteraard waren er ook wat real life voorbeelden.

De aanwezige ouders bouwden een soort “casus tegen sexting” op, waarbij uiteindelijk de vraag zou worden hoe ze sexting uit het leven van hun zoon of dochter konden weren.

Sexting is OK

Maar is sexting wel zo vreemd? Tieners onderzoeken op allerlei manieren hun seksualiteit. Aangezien hun leven voor een groot deel online afspeelt is het niet zo vreemd dat ze dit (ook) online onderzoeken. Wij dinosauriërs hebben de online wereld gemist als puber, maar ook wij hebben geëxperimenteerd met onze seksualiteit.

En als het dan niet vreemd is, zou je het dan wel moeten weren? Of moet je gewoon zorgen dat je kind iets meer stil staat bij wat het betekent en de mogelijke consequenties vóórdat ze het versturen? Dat ze zich beseffen dat het heel normaal is, maar wel zorgen dat het ze nooit gaat achtervolgen?

Praktische tips

Terug naar de bijeenkomst. Voordat de mensen van HALT in gingen op de casus heb ik een wedervraag gesteld aan de ouders; Waarom zou je niet gewoon je kind helpen door ze praktische tips geven bij het maken van de foto, zoals “zet je hoofd er niet op”, “als iemand anders dit ziet, is dat dan OK?” of (heel belangrijk) “doe ik dit vrijwillig?”.

Je begrijpt, ik was niet meer de populairste ouder in de groep. Toch zijn we er later nog op teruggekomen, want in de kern is het benoemen van de risico’s, vertrouwen tonen en coachen een betere opvoedingsstijl dan negeren, bestraffen en / of verbieden.

Grownhub

Bij Grownhub gaan we ervoor zorgen dat je als ouder van dit soort informatie wordt voorzien op het moment dat het relevant wordt voor jou én voor je kind. Dat je op een goede manier het gesprek aan kan gaan zonder aan powerplay te moeten doen.

Wil je in de tussentijd meer weten over sexting, hoe je het gesprek aangaat en nog veel meer tips over de do’s en dont’s? Ga dan bijvoorbeeld naar de site van Mediawijsheid.nl.