Hoofdafbeelding van Schermtijd; welke tijden houd ik aan?

Schermtijd; welke tijden houd ik aan? Schermtijd; welke tijden houd ik aan?

Dat het belangrijk is om grenzen en regels te stellen voor je kinderen, weten we. Het is een basisonderdeel van opvoeden. Dit kan echter een stuk moeilijker worden wanneer hier schermen bij komen kijken. Hoe je een gezonde balans houdt in schermtijd en offline tijd, lees je hier.

Het is voor veel ouders een bekende situatie, je vindt eigenlijk dat je kind al genoeg achter de tablet heeft gezeten, maar je wilt nog even ‘dat ene dingetje doen’ en zet toch het volgende filmpje aan. Het begrenzen van schermgebruik is voor zowel ouder als kind niet gemakkelijk. In een eerder artikel gaven 10 tips omtrent algemeen mediagebruik binnen het gezin. In dit artikel gaan we dieper in op de maximale schermtijd afgestemd op de leeftijdscategorie van jouw kind.

0 - 2 Jaar

De adviezen die gegeven worden in landen als Amerika, Canada, Australië en Frankrijk zijn eenduidig: vermijdt alle schermen bij kinderen onder de 2 jaar oud. En ook Nederlandse experts kwamen in 2014 tot deze conclusie. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen. Pas vanaf 18 maanden kunnen kinderen een verhaallijn volgen, ze hebben nog moeite met dat wat ze zien op een scherm te vertalen naar de echte wereld. Belangrijker nog is dat schermtijd de daadwerkelijke leer en rust-momenten zoals bewegen, spelen, zingen en slapen in de weg staat.

2 - 6 Jaar

Pas vanaf het tweede levensjaar gaan kinderen een tablet doelgericht gebruiken en kunnen ze emoties herkennen. Vanaf dan tot zes jaar loopt de aanbevolen maximale schermtijd op naar 30 tot 60 minuten per dag, met een maximale lengte van 10 tot 30 minuten per keer.

6 - 8 Jaar

Na het zesde levensjaar wordt dit ongeveer 1 uur tot maximaal 1,5 uur, met een maximale lengte van 30 minuten per keer. Een goede balans met lichamelijke beweging wordt nóg belangrijker.

8 - 12 Jaar

Vanaf het achtste levensjaar is het advies maximaal 1 tot 2 uur beeldschermtijd per dag. Voor pubers is dit 3 uur per dag. Het liefst met pauzes, ter afwisseling voor de ogen en de houding. Houdt logischerwijs hier ook de balans met beweging goed in de gaten.

Afbeeldingen van kinderen op playstation

Basis

Bovengenoemde adviezen geven een basis voor het stellen van regels rondom schermtijd. Ieder kind is natuurlijk anders. Kijk naar je eigen kind, naar wat je als ouder belangrijk vindt en betrek elkaar hierin.

Het opstellen van regels en hierin consequent zijn, is niet voldoende. Even zo belangrijk is het ouderlijk toezicht tijdens de schermtijd. Wees betrokken door interesse te tonen en aandacht te hebben voor dat wát je kind kijkt. Wist je bijvoorbeeld dat jonge kinderen liever samen een filmpje kijken. Hoe dat komt en waarom het belangrijk is, lees je in dit artikel. We geven je bovendien 8 tips hoe je omgaat met schermgebruik binnen het gezin.

Hoe kan Grownhub jou helpen?

De aanbevolen schermtijd voor de leeftijd van jouw kind kun je terugvinden én instellen in de Grownhub app. Daarnaast kun je ook zien wat andere ouders instellen voor hun kinderen met dezelfde leeftijd én wat die kinderen aan schermtijd gebruiken vergeleken met jouw kind. Bovendien geven we je meer grip op ouderlijk toezicht, omdat je precies kunt zien welke apps (en hoelang) je kind gebruikt.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut (tipsheet mediagebruik 2015). Kennisnet (onderzoek: App Noot Muis, 2011)

Meer hierover