Hoofdafbeelding van Schermtijd, hoe pak je dit aan?

Schermtijd, hoe pak je dit aan? Schermtijd, hoe pak je dit aan?

Dat het belangrijk is om grenzen en regels te stellen voor je kinderen, weten we. Het is een basisonderdeel van opvoeden. Dit kan echter een stuk moeilijker worden wanneer hier schermen bij komen kijken.

Kinderen die eraan wennen om beperkt te worden in beeldschermtijd, zullen in de puberteit minder moeite hebben om een beperking te aanvaarden.

Het is voor veel ouders een bekende situatie, je vindt eigenlijk dat je kind al genoeg achter de tablet heeft gezeten, maar je wilt nog even dat ene dingetje voor je werk afmaken en zet toch het volgende filmpje aan. Het begrenzen van schermgebruik is voor zowel ouder als kind niet gemakkelijk. In een eerder artikel gaven we al 10 tips wat betreft media binnen het gezin. In dit artikel gaan we in op de verschillenen in aanpak per leeftijd, wat betreft schermtijd.

0 - 2 jaar

De adviezen die gegeven worden in landen als Amerika, Canada, Australië en Frankrijk zijn eenduidig: vermijd alle schermen bij kinderen onder de 2 jaar oud. En ook Nederlandse experts kwamen in 2014 tot deze conclusie. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen. Pas vanaf 18 maanden kunnen kinderen een verhaallijn volgen, ze hebben nog moeite met dat wat ze zien op een scherm te vertalen naar de echte wereld. Belangrijker nog is dat schermtijd de daadwerkelijke leer en rust-momenten zoals bewegen, zingen en slapen in de weg staat.

2 - 6 jaar

Pas vanaf het tweede levensjaar gaan kinderen een tablet doelgericht gebruiken en kunnen ze emoties herkennen. Vanaf dan tot zes jaar loopt de aanbevolen maximale schermtijd op naar 30 tot 60 minuten per dag, met een maximale lengte van 10 tot 30 minuten per keer.

6 - 8 jaar

Na het zesde levensjaar wordt dit ongeveer 1 uur tot maximaal 1,5 uur, met een maximale lengte van 30 minuten per keer.

8 - 12 jaar

Vanaf het achtste levensjaar is het advies maximaal 1 tot 2 uur beeldschermtijd per dag. Voor pubers is dit 3 uur per dag. Het liefst met pauzes, ter afwisseling voor de ogen.

Bovengenoemde adviezen geven een basis voor het stellen van regels rondom schermgebruik. Ieder kind is natuurlijk anders. Kijk naar je eigen kind, naar wat je als ouder belangrijk vindt en betrek elkaar hierin.

Het opstellen van regels en hierin consequent zijn is niet voldoende. Even zo belangrijk is wát kinderen kijken. Kijk samen en bespreek wat jullie zien. Jonge kinderen kijken het liefst samen met een ouder naar filmpjes en games. Vanaf het vierde levensjaar gaan kinderen zelfstandig nadenken. Om te voorkomen dat de beelden een eigen leven gaan leiden is het belangrijk om na te praten over dat wat ze hebben gezien en dit waar nodig te relativeren. Bovendien kunnen jonge kinderen nog niet filteren tussen echt of nep en kan de impact daardoor veel groter zijn.

Tips:

  • Schermtijd is een extra activiteit op alle andere activiteiten van die dag
  • Voer het gebruik van schermen in het dagritme van je kind in, bijvoorbeeld eerst even ‘thuiskomen’ dan pas op de tablet/televisie. Ritme en regelmaat geeft houvast en vertrouwen, wat het voor zowel ouder als kind gemakkelijker maakt om je aan afspraken te houden
  • Kinderen kopiëren gedrag, wees je bewust van je voorbeeldrol bij het maken van afspraken. Als je iets van je kinderen verlangt, moet je dit zelf ook in bepaalde mate kunnen nakomen
  • Durf consequent te zijn wanneer je kinderen doorzeuren om schermtijd. Beloon ze niet alsnog met een filmpje, zodat je zelf even rust hebt. Zo houd je schermtijd als iets speciaals en positiefs
  • Zet een grote mand met boeken/ander speelgoed neer voor de momenten dat je even je handen vrij wilt hebben
  • Je kind mag zich vervelen en dingen saai vinden, vul dit niet per definitie in met schermtijd. Verveling zet juist aan tot creatief denken, geef je kind die ruimte
  • Als er geen mediagebruik is, zet dan ook de televisie en tablet uit. Het is bewezen dat achtergrondgeluiden kunnen zorgen voor minder sociale interactie, snellere afleiding en slechtere concentratie.

Hoe kan Grownhub jou helpen?

Wil je weten wat de aanbevolen schermtijd voor jouw kind is, dit kun je terugvinden en instellen in de Grownhub app. Naast de aanbevolen schermtijd kun je ook zien wat andere ouders instellen voor hun kinderen met dezelfde leeftijd.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut (tipsheet mediagebruik 2015). Kennisnet (onderzoek: App Noot Muis, 2011)

Meer hierover

Image

Download nu gratis!

Vind ons in de Google Play Store
Vind ons in de Apple App Store