Hoofdafbeelding van Challenges, zo praat je erover

Challenges, zo praat je erover Challenges, zo praat je erover

In gesprek gaan met je kind

En dan niet over hoe hun schooldag was, maar over onlinetrends zoals challenges. Als ouder kun je niet voorkomen dat je kind in aanraking komt met rages die rondgaan op het internet. Soms leuk, soms minder leuk. Je kunt je er wel in verdiepen en proberen te begrijpen waarom ze zich aangetrokken voelen tot de (voor ons) meest onbegrijpelijke challenges. Door onbegrip om te zetten in nieuwsgierigheid kun je deze drempel verlagen. Maar hoe ga je dat gesprek aan? Dat lees je in dit artikel.

Video selfie

Wat is een challenge

Het begon allemaal met een emmer ijskoud water in combinatie met social media en een goed doel. De één na de ander werd uitgedaagd om de inhoud van deze emmer over zichzelf heen te gooien en vrienden uit te dagen hetzelfde te doen. Want dat is precies de essentie van een challenge; de ander zo ver krijgen het ook te doen. Het liefst openbaar, op social media, zodat de rest van de wereld mee kan genieten. De ijsbucket challenge was een voorbeeld van een onschuldige challenge, met wereldwijd succes. Helaas zijn er tegenwoordig genoeg voorbeelden van minder onschuldige challenges.  De choking challenge, blue-whale-challenge, cinnamon game of Chubby Bunny. Voorbeelden van challenges met nadelige gevolgen, soms zelfs blijvende schade of het overlijden van een of meerdere kinderen (nieuwsbericht overleden Tim). De spelletjes zijn vooral populair bij tieners, de leeftijdsfase waarin het verkennen van grenzen en het ‘erbij horen’ een grote rol speelt. Dat kan gevaarlijk zijn, want juist deze groep ziet vaak de risico’s niet en denkt niet na over de eventuele (lange termijn) gevolgen.

Niet denken, maar doen

Dat juist deze doelgroep zich vaak aangetrokken voelt tot het opzoeken van grenzen, heeft grotendeels te maken met hun brein. Het puberbrein is nog volop in ontwikkeling. De leeftijd verlangt echter naar aansluiting. Ergens bij horen. Ontdekken wie je bent en vooral veel experimenteren. Doordat de hersenen nog in ontwikkeling zijn wil dit nog wel eens botsen. Pubers leven erg in het hier en nu. Ondanks dat ze inzicht hebben en kunnen reflecteren, vertroebelt het lange termijn denken vaak. De winst die het direct oplevert wint van de eventuele gevolgen op lange termijn.

Karakter

Uiteraard heeft niet enkel de leeftijdsfase invloed op het gedrag van je kind. Ieder kind is anders en heeft zijn eigen karakter, maar ook achtergrond en opvoeding spelen een rol. Je ziet vaak 2 types: de nieuwsgierige, populaire, grensverleggende puber die graag uitprobeert en anderen uitdaagt ook mee te doen. Het andere type bevindt zich juist op de achtergrond. Is vaak verlegen, onzeker en wil er graag bij horen. De volger. Juist bij dit type is het van belang om open te praten en het gesprek aan te gaan over onderwerpen als challenges.

Grenzenverleggen

Nieuwsgierig en open

Wanneer je het gesprek aan wil gaan met je kind over challenges is het van belang dat je een open houding hebt, we hebben allemaal onze mening over dergelijke gevaarlijke challenges, maar uit dit niet naar je kind. Wees open, veroordeel niet, maar probeer vanuit nieuwsgierigheid meer te weten te komen. Je kunt simpelweg aan je kind vragen of hij of zij wel eens heeft gehoord van challenges, wel eens filmpjes heeft gezien of misschien wel eens mee heeft gedaan. Of vriendjes heeft die dat doen. Vergeet niet dat je kind met ‘ja’ kan antwoorden. Bedenk van te voren hoe je hier mee om gaat.

Samen

Het is niet altijd mogelijk om te weten wat er speelt bij je kind en wat hij of zij ziet op het internet. Maar probeer je zo nu en dan eens te verdiepen in deze wereld, vraag wat ze kijken, wat er hot is en kijk eens mee naar de filmpjes of sites. Door al op de hoogte te zijn van trends, kun je gemakkelijker het gesprek aangaan wanneer je als ouder vindt dat het nodig is. Bovendien kun je reageren op dat wat je ziet, waardoor er minder spanning op een gesprek ligt. Door dit regelmatig te doen voelt het minder als ‘controle’, maar als daadwerkelijke interesse. Schrik er overigens niet van als je kind zegt dat het je niets aangaat. Deel dan je zorg en niet je onbegrip, leg uit dat je het moeilijk vindt om bij te houden wat er speelt, dat je nieuwsberichten leest over challenges en geïnteresseerd bent.

Bespreken versus overtuigen

Je herkent de situatie misschien wel, iemand probeert zijn mening te geven en je te overtuigen, terwijl je totaal niet geïnteresseerd bent. Meestal probeer je het gesprek dan snel af te kappen. Zo werkt het ook bij kinderen. Ouders die hun kind de les willen leren lezen over een bepaald onderwerp, zonder de interesse van hun kind, krijgen vaak een vergelijkbaar antwoord als: “Ja, ja klopt, jaaaaa mam, doei!”. Nul interesse. Probeer daarom echt in gesprek te gaan met elkaar. In goede open vragen kun je uiteraard jouw mening door laten schemeren, maar laat je kind zelf inzien dat bepaalde challenges onverstandig zijn i.p.v. iets te verbieden.

Hoe kan Grownhub jou helpen?

In onze app houden we je op de hoogte van de nieuwste challenges zodat je niet zelf op zoek hoeft te gaan. Je kunt ook veel gestelde vragen vinden en ervaringen lezen van andere ouders die met dezelfde issues worstelen als jij.

Meer hierover