Hoofdafbeelding van Alles wat je moet weten over phishing

Alles wat je moet weten over phishing Alles wat je moet weten over phishing

Met de komst van het internet ontstond ook meteen een nieuwe vorm van oplichting: internetfraude. Tegenwoordig zijn er veel verschillende vormen van dit soort fraude. Phishing is daar een bekende van, in dit artikel lees je alles wat je over phishing moet weten.

Wat is phishing?

Phishing bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website (vaak via e-mails). De valse website is een kopie van de echte website en bijna niet te herkennen als nep. Wanneer je nietsvermoedend inlogt op de valse website worden jouw gegevens bewaard en eventueel hergebruikt om zo toegang te krijgen tot andere accounts of je bankrekening.

phishing beveiliging

Wat kun je er aan doen?

1.     Wees kritisch. Een bank zal nooit om jouw persoonlijke of financiële gegevens vragen via een mail of telefoontje. Bovendien stoppen banken en overheid geen links in hun e-mail. Laat je dus niet om de tuin leiden door mailtjes als:

-      Uw rekening is geblokkeerd

-      U heeft nog een openstaande rekening, betaal hem direct

-      We willen uw bankgegevens controleren in ons systeem

-      Uw internetbankieren instellingen staan niet goed

-      Er wordt fraude gepleegd met uw creditcard, controleer uw gegevens

Wees ook kritisch op e-mails van webwinkels, telecomaanbieders, social mediasites etc. Zodra de criminelen eenmaal jouw inloggegevens hebben, kunnen ze die vaak ook inzetten bij andere accounts van je. (Lees hier alles over het goed beveiligen van je verschillende accounts).

2.     Controleer het e-mailadres. De meeste diensten en apps tonen hun volledige naam in de e-mail, maar het daadwerkelijke e-mailadres kan de afzender verraden. Klik daarom even op het adres zelf om te controleren of er geen cijfers in staan of dat de mail verzonden is van een Gmailaccount oid. De ING stuurt zijn e-mails bijvoorbeeld altijd van een @ing.nl en niet @ing.mail.nl (Check dus ook even de punten achter de @).

3.     Let op taalgebruik. Het taalgebruik van phishing mails valt vaak op, let op dingen als type -en vertaalfouten. Ook is de opmaak vaak minder verzorgd dan die van officiële instanties.

4.     Open geen bestanden. Download en open niet zomaar bestanden van onbekenden. Let vooral op bestanden die eindigen op .js, .ink, .wsf, .scr of .jar. Dit zijn bestanden die scripts bevatten die na het aanklikken automatisch worden uitgevoerd. Open ook geen .dmg bestanden op een Mac en geen .exe bestanden op Windows.

Klik niet zomaar op links die je doorverwijzen naar een website. Wil je toch klikken? Check dan het adres, staan er veel tekens in het adres dan gaat het vaak om een neppe website. De website www.checkjelinkje.nl helpt je bij het controleren van de link.

Twijfel je aan het bericht of de website? Bel eventueel je bank of andere instantie ter controle. Ook kun je op de site www.fraudehelpdesk.nl controleren of jouw ontvangen mail inderdaad een phishingmail is. Deze website houdt alle bekende valse e-mails namelijk bij. Ben je zeker van een van fraude, meldt dit dan bij het desbetreffende bedrijf of de organisatie.

Tip

Bespreek bovenstaande punten ook eens met je kind, heeft hij bijvoorbeeld al een eigen e-mailadres dan is het goed dat hij ook op de hoogte is van zaken als fraude. Via deze link kun je samen met je kind jullie kennis testen door middel van een quiz. Een leuke manier om samen aan de slag te gaan met veilig internetten.

Meer hierover