Hoofdafbeelding van Hoe ga je om met YouTube?

Hoe ga je om met YouTube? Hoe ga je om met YouTube?

Van paardenfilmpjes tot de meest uitgebreide instructie-video’s, het is allemaal te vinden op het internet met als verzamelplaats: YouTube. Wat bij kinderen begint met kijken naar dierenfilmpjes, verandert al snel in het dagelijks volgen van vlogs. Vlogs van (voor ons vaak onbekende) personen die hun hele leven online zetten. En als je even pech hebt, is jouw kind precies geïnteresseerd in die absurde ‘treiter-vlogs’ of onbegrijpelijke challenges. Hoe komt dat en hoe ga je daar als ouder mee om? We vertellen je meer in dit artikel.

Ontwikkelingsfase

Waarom voelen juist jongeren zich vaak aangetrokken tot deze video’s? Het antwoord is eigenlijk best logisch. Zodra kinderen dichterbij de puberteit komen wordt de omgeving belangrijker en gaan ze een eigen ‘ik’ vormen. Dat doen kinderen door zich te identificeren met anderen en het liefst andere leeftijdsgenootjes. Waar popidolen daar vroeger een grote rol in speelden, zijn dat nu vaak vloggers. Videomakers die de kijker meenemen in hun dagelijkse leven met bijbehorende interesses, opvattingen, kledingstijl en woordgebruik. Hun volledige ‘lifestyle’ is terug te zien en dus te kopiëren.

Invloed van de omgeving

Jouw kind die zijn rolmodel van YouTube haalt. Een eerste reactie kan zijn: het verbieden of ‘veroordelen’ van de vlogger, of YouTube in zijn geheel. Het is echter goed om even stil te staan bij het tijdperk waar we in leven. Een samenleving waarin er constant invloed op ons (en dus ook je kind) wordt uitgeoefend. Op school, WhatsApp, de sportclub, televisie, op straat, internet, social media, thuis. Overal worden we beïnvloed door onze omgeving, of die van onze vrienden. Van sluikreclames tot (nep)nieuws. Het kan dus zijn dat YouTube een belangrijke rol speelt in het leven van jouw kind, maar uiteindelijk maar een klein deel van die totale invloed is.

afbeelding kind kijkt naar filmpje

“Relativeer door te vertellen dat niet alles echt is, er ook filmpjes gemaakt worden met kwade bedoelingen.”

Samen relativeren

Dat het leven van die ene YouTube-vlogger (met wellicht absurde normen & waarden) maar een onderdeel is van de totale invloed, wil niet zeggen dat je er geen aandacht aan hoeft te besteden. Het is juist goed om met je kind in gesprek te gaan over wat hem bezig houdt. In dit gesprek kun je het hebben over grenzen; wanneer is een grap leuk en wanneer is het pesten? Door vragen te stellen, ben je betrokken en laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de leefwereld van je kind. Bovendien blijf je zelf op de hoogte van wat er ‘hip’ is en weet je wat er speelt. Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk dat je context schept en goede instructies geeft over de mogelijke beelden die ze te zien krijgen als ze zelfstandig op YouTube zitten. Relativeer door te vertellen dat niet alles echt is, er ook filmpjes gemaakt worden met kwade bedoelingen, etc. Geef hierbij aan dat ze altijd mama of papa mogen halen als ze iets zien wat ze niet willen zien. Ze altijd alles mogen vertellen en jullie niet boos worden. Met oudere kinderen kun je prima in gesprek gaan over YouTube en de omgang hiervan.

afbeelding YouTube app op smartphone

Wat vraag je dan?

 • Heb je vandaag nog iets leuks voorbij zien komen op YouTube?
 • Wat kijk je het liefst?
 • Is de informatie in video’s betrouwbaar, waarom wel of niet?
 • Kun je eens een voorbeld laten zien van een video die overduidelijk nep is volgens jou? Hoe zie je dat dan?
 • Hoe zit dat met producten die worden gebruikt door vloggers of YouTubers, is dat reclame of zouden ze het echt gebruiken? Wil je dit vooraf weten of niet?
 • Wist je dat dat een vlogger vaak ook een productieteam heeft dat hem of haar helpt met de video’s?
 • Hoe zit het met privacy, wat zou jij van jezelf laten zien in video’s? Hoe zou je het vinden als jij in een video staat zonder dat je dat vooraf wist?
 • Wat vind je van de reacties onder video’s? Hoe zou jij omgaan met negatieve reacties? Is dit hetzelfde als in het echte leven?
 • Wat vind je van challenges en pranks? Is dit altijd grappig, ook als de ander pijn heeft of gekwetst wordt?

Afbeelding van jongen die foto maakt smartphone

Praktisch

Over het algemeen is YouTube een visuele vorm van google, je kunt er alles van vinden. En dat hoeft niet perse negatief te zijn, er staat namelijk een heleboel nuttige informatie tussen. En het kan heel prettig zijn om educatieve schoolfilmpjes op eigen tempo nog eens terug te zien. Buitenom de vele voordelen die YouTube biedt, is het ook goed om rekening te houden met video’s waarvan je liever niet hebt dat je kind die te zien krijgt. Om dit te voorkomen een paar praktische tips:

 • Schakel de beperkte modus op YouTube in
 • Schakel automatisch afspelen uit
 • Op dit moment is YouTube Kids nog niet beschikbaar in Nederland, maar als we Google mogen geloven, kun je als ouder vanaf begin 2019 gebruik maken van deze YouTube versie.
 • Gebruik Kindertube of KiddoViddo (website met voorgeselecteerde afspeellijsten)
 • Maak een eigen account voor je kind met geschikte afspeellijsten
 • Heeft je kind een eigen YouTube kanaal? Maak dan een overwogen keuze of het account privé of openbaar is, en of je kind live mag streamen. Dat laatste kan namelijk gemakkelijk leiden tot vervelende situaties als chantage. Informeer jezelf en je kind dus goed. Stel hiervoor regels op en abonneer je op zijn / haar kanaal. Wil jouw kind YouTuber worden, lees hier dan onze tips!
 • Praat met je kind over echt en nep, video’s zijn soms niet de onderscheiden van echt geschoten beelden, als ouder kun je hier echter het onderscheid in maken.

Door kinderen actief te begeleiden, beperk je de negatieve aspecten die gepaard gaan met YouTube en stimuleer je de creatieve, leuke kanten. Relativeer samen, blijf kritisch en ga daarover in gesprek met je kind. Zo blijf jij op de hoogte en kun je tegelijkertijd context scheppen.

Ben je op zoek naar alternatieven voor YouTube om filmpjes te kijken en wil je meer uitleg over de instellingen van YouTube klik dan hier.

Hoe kan Grownhub jouw helpen?

In de Grownhub app kun je zien welke apps jouw kind gebruikt en hoe lang, dat geldt ook voor de YouTube app. Deze gegevens over het gebruik kan een opstapje zijn om in gesprek te gaan met elkaar.

Heb je jonge kinderen met een eigen apparaat en wil je liever niet dat ze zonder toezicht op YouTube zitten, dan kun je de app tijdelijk blokkeren. Deze functie kun je vanuit het inzicht scherm per app aan- en uitzetten.

Meer hierover