Hoofdafbeelding van Momo Challenge

Momo Challenge Momo Challenge

Toen in 2017 de Blue Whale Challenge vanuit het Oostblok naar Nederland kwam overwaaien, leidde dit tot een hoop commotie. Terecht, want het “zelfmoordspel” heeft naar verluid veel jongeren wereldwijd het leven gekost. Keihard bewijs ontbreekt daarvoor overigens. De Momo Challenge lijkt een waardige opvolger. Hij stak medio 2018 voor het eerst de kop op, en duikt zo af en toe weer op. We vertellen je wat je als ouder over deze challenge wil weten.

MomoWAT IS HET?

De Momo Challenge is kort gezegd een uitdaging om te communiceren met Momo. Momo zou een anonieme online opdrachtgever zijn die je onder druk zet, bedreigt en je aanspoort tot gewelddadige taken.

Door de opdrachten uit te voeren wordt persoonlijke informatie van de speler verzameld. Die info kan later worden ingezet als chantage materiaal om de speler nog extremere opdrachten te laten uitvoeren. De speler belandt dan in een vicieuze cirkel.

GEVAARLIJK?

Met name jongeren die minder stevig in hun schoenen staan of ontvankelijk zijn voor deze druk kunnen hier makkelijk in opgaan.

Op het moment dat je begint met het delen van persoonlijke informatie ontstaat er een machtsverhouding. Deze machtsverhouding kan ervoor zorgen dat jongeren aangezet kunnen worden tot nog extremere daden.

De spanning van het spel, chantage, druk, (gewelddadige) opdrachten, teksten en plaatjes kunnen indirect leiden tot angsten, slapeloosheid en in een extreem geval eventueel tot zelfmoord.

HOAX?

De vraag is natuurlijk of het allemaal waar is wat gezegd wordt en wat je leest op internet. Voor wat we nu weten is deze challenge niet echt. “Hard bewijs” ontbreekt. Het gevaar is daarmee ook niet echt. Je moet natuurlijk altijd in je achterhoofd houden dat iemand dit - mede door de aandacht die deze challenge krijgt - alsnog daadwerkelijk in gang zou kunnen zetten.

WIE IS MOMO?

De Momo-figuur is een creatie van Link Factory een Japans bedrijf gespecialiseerd in special effects, zij hebben overigens niets te maken met de challenge. Het ontwerp is een kruising tussen een mysterieuze horror-achtige vrouw en een vogel. Overigens bestaat hier ook wat verwarring over omdat ook een kunstenares genoemd wordt als creator, maar dat is niet juist.

Online is het onbekend wie de opdrachten geeft. Je voegt een nummer toe via Whatsapp en krijgt - in theorie - vervolgens de vragen, opdrachten en agressieve berichten.

BLUE WHALE CHALLENGE

Waar bij de Blue Whale Challenge het ultieme doel zelfmoord is, is dat bij de Momo Challenge niet perse het geval. Sterker nog; op moment van schrijven wordt er één sterfgeval gelinkt aan de Momo Challenge, maar dit is naast erg onzeker ook nog eens een indirecte aanleiding.

WAT MOET IK ERMEE?

Het lezen van dit artikel is niet direct een reden om in paniek te raken als ouder. Belangrijker is dat je weet wat de challenge inhoudt en hier met je kind over kunt praten. Vraag eens aan je kind wat hij al wel of niet weet over de challenge. Grote kans dat ze prima op de hoogte zijn.

Door in gesprek te gaan met je kind over deze onderwerpen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en op de hoogte bent van de ontwikkelingen die zich online afspelen. Dit kan drempelverlagend werken voor je kind om bijvoorbeeld vragen te stellen over ‘spannende’ hypes of andere gevoelige onderwerpen.

Meer hierover