Hoofdafbeelding van Momo Challenge

Momo Challenge Momo Challenge

Toen in 2017 de Blue Whale Challenge vanuit het Oostblok naar Nederland kwam overwaaien, leidde dit tot een hoop commotie. Terecht, want het “zelfmoordspel” heeft naar verluid veel jongeren wereldwijd het leven gekost. Nu lijkt zich een nieuwe online challenge te ontwikkelen, de zogenaamde Momo Challenge.

MomoWat is het?

De Momo Challenge is kort gezegd een uitdaging om te communiceren met Momo. Momo zou een anonieme online opdrachtgever zijn die je onder druk zet, bedreigt en je aanspoort tot gewelddadige taken.

Door de opdrachten uit te voeren wordt persoonlijke informatie van de speler verzameld. Die info kan later worden ingezet als chantage materiaal om de speler nog extremere opdrachten te laten uitvoeren. De speler belandt dan in een vicieuze cirkel.

Waarom is het gevaarlijk?

Met name jongeren die minder stevig in hun schoenen staan of ontvankelijk zijn voor deze druk kunnen hier makkelijk in opgaan.

Op het moment dat je begint met het delen van persoonlijke informatie ontstaat er een machtsverhouding. Deze machtsverhouding kan ervoor zorgen dat jongeren aangezet kunnen worden tot nog extremere daden.

De spanning van het spel, chantage, druk, (gewelddadige) opdrachten, teksten en plaatjes kunnen indirect leiden tot angsten, slapeloosheid en in een extreem geval eventueel tot zelfmoord.

Wie is Momo

Momo is een creatie van Link Factory een Japans bedrijf gespecialiseerd in special effects, zij hebben overigens niets te maken met de challenge. Het ontwerp is een kruising tussen een mysterieuze horror-achtige vrouw en een vogel.

Online is het onbekend wie de opdrachten geeft. Je voegt een nummer toe via Whatsapp en krijgt vervolgens de vragen, opdrachten en agressieve berichten.

Wat is het verschil met de Blue Whale Challenge?

Waar bij de Blue Whale Challenge het ultieme doel zelfmoord is, is dat bij de Momo Challenge niet perse het geval. Sterker nog; op moment van schrijven is er één sterfgeval gelinkt aan de Momo Challenge, maar dit is naast een indirecte aanleiding ook nog niet zeker.

Wat moet ik nu doen?

Het lezen van dit artikel is niet direct een reden om in paniek te raken als ouder. Belangrijker is dat je weet wat de challenge inhoudt en hier met je kind over kunt praten. Vraag eens aan je kind wat hij al wel of niet weet over de challenge.

Door in gesprek te gaan met je kind over deze onderwerpen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en op de hoogte bent van de ontwikkelingen die zich online afspelen. Dit kan drempelverlagend werken voor je kind om bijvoorbeeld vragen te stellen over ‘spannende’ hypes of andere gevoelige onderwerpen.

Meer hierover

Image

Download nu gratis!

Vind ons in de Google Play Store
Vind ons in de Apple App Store