Hoofdafbeelding van 10 tips over online mediagebruik binnen het gezin

10 tips over online mediagebruik binnen het gezin 10 tips over online mediagebruik binnen het gezin

Opvoeden omvat tegenwoordig een geheel nieuw thema, mediawijsheid. We weten allemaal dat je kind op gezette tijden moet eten, slapen en bewegen. Echter hoe je als ouder omgaat met media in de wereld van je kind, is een minder bekend onderwerp.

Als ouder valt het niet mee om je kind vanaf jongs af aan goed te begeleiden binnen de wereld van media. Zelf heb je vaak nog geen referentiekader en ben je er niet mee opgegroeid. Maar, zelfs wanneer je als ouder wel thuis bent in de materie is het lastig om de ontwikkelingen bij te kunnen houden en je kind hierin te begeleiden. Dat mediagebruik niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven van kinderen staat vast, hoe je jouw kind echter mediawijs maakt, roept vaak nog vragen op.

mediawijsheid tips

Hier 10 opvoedkundige tips toegespitst op media binnen het gezin.

  1. Neem als ouder een standpunt in wat betreft mediagebruik, wat vind je wel en niet belangrijk hierin? Lees je in en vraag eens rond hoe andere ouders hiermee omgaan.
  2. Stel duidelijke regels en grenzen en houd je hieraan. Een uitzondering mag, maar onderbouw goed waarom. Jij als ouder reguleert de tijd en de inhoud van je kind zijn mediagebruik.
  3. Ben je er als ouder bewust van dat je invloed hebt op zowel de negatieve als positieve invloeden van media zelf. Jij bent de opvoeder en bepaalt uiteindelijk.
  4. Ga het gesprek met je kind niet uit de weg, geef je kind een stem (dit betekent overigens niet dat je het eens hoeft te zijn of alles moet accepteren).
  5. Wil je kind zijn eerste telefoon, laat hem opschrijven/vertellen waarom hem dit een goed idee lijkt en bespreek dit met elkaar als gezin.
  6. Vergeet je voorbeeldrol niet, kinderen zijn spiegels van jou. Ben je dus bewust van je eigen mediagedrag.
  7. Kijk regelmatig samen naar filmpjes, apps, programma’s. Zo toon je interesse, blijf je op de hoogte en kun je het gesprek gemakkelijker met je kind aangaan. Zeker kleuters hebben de behoefte om samen te kijken en te praten over dat wat zij zien of spelen, zij kunnen dit zelf nog niet filteren op echt en nep namelijk.
  8. Creëer een veilige digitale omgeving voor je kind. Installeer en bekijk zelf nieuwe apps, maak gebruik van internetfilters en stel begeleide toegang in.
  9. Zorg voor een gezonde balans binnen het gezin. Creëer ook momenten zonder media en biedt leuke activiteiten samenaan. Sluit andere media zoals tv en computer dan ook daadwerkelijk af, achtergrondgeluiden leiden enkel af.
  10. Maak onderscheid op basis van leeftijd, een basisschoolkind vraagt om andere begeleiding en regels dan een puber.

Wil je meer weten over de leeftijd van je kind en de passende schermtijd hiervoor, dan is dit artikel misschien interessant voor je.

Hoe kan Grownhub jou helpen?

Wil je controle hebben over de schermtijd van jouw kind, dit kun je terugvinden en instellen in de Grownhub app. Net als de bedtijd. Je kunt ook zien wat andere ouders in Nederland instellen. Tevens zie je welke apps jouw kind gebruikt en hoe lang, dit kan een opstapje zijn om het gesprek met elkaar aan te gaan over de inhoud en bijvoorbeeld het gebruik.

Meer hierover