Hoofdafbeelding van Je geeft ze een vinger...

Je geeft ze een vinger... Je geeft ze een vinger...

..en ze trekken je hele Apple account / bankrekening leeg. Het overkwam een moeder van een 6 jarig meisje eind december.

Terwijl mams lag te slapen gebruikte haar dochter de duim van haar moeder om de iPhone te unlocken en eens lekker los te gaan voor kerst. $250,- aan Pokémon troep later was ze voldaan. (Voor de geïnteresseerden, hier de link naar het artikel)

Blokkeren werkt niet altijd

Kinderen zijn bizar inventief, zo blijkt wel weer. Ze snappen prima hoe al die fancy ‘afscherm’ trucjes werken. Je kunt denken dat je alles hebt afgesloten en jouw ouderlijk toezicht alles afdekt. Maar keer op keer blijkt weer dat ze heel goed in staat zijn om de barricades die je opwerpt te omzeilen. Het lijkt eerder een kat-en-muis spel dan dat ze er daadwerkelijk mee stoppen.

Maar waarom zou je blokkeren? Wat is het nut daar eigenlijk van? Is het niet veel handiger om ze te laten begrijpen hoe het werkt?

Praat erover

Mijn dochter (toevallig van dezelfde leeftijd) snapt bijvoorbeeld prima het concept van geld. Ze weet dat als het niet haar verjaardag is, dat ze centjes uit haar spaarpot moet halen om (de zoveelste..) Barbie te kopen. Dit effect kun je ook prima digitaal overbrengen.

Voorbeeldje; nagenoeg elke Disney app is gemaakt om uitbreidingen te verkopen, die kosten allemaal flink geld. Normaal gesproken zei ik altijd dat die functie centjes kosten en dat dit dus niet kon. Die boodschap kwam niet echt over. Altijd weer gedoe.

Vertalen naar de praktijk

De eerste keer dat ik echter voorstelde om wél de uitbreiding te kopen, maar dat dit dan betaald moest worden uit madame haar spaarpot, viel er een ander kwartje. Haar ‘awareness’ is veel groter geworden voor het doen van aankopen binnen apps. Ik kan haar nu ook veel beter zelfstandig door die apps heen laten gaan.

Help ze leren

Vanuit alle aspecten is het handiger om je kind om te leren gaan met de kansen en gevaren van technologie. Ouderlijk toezicht door te blokkeren en alles af te schermen kan uitkomst bieden. Maar werkt over het algemeen alleen bij jonge kinderen. Oudere kinderen gaan zelf uitvogelen hoe ze wel hun doel kunnen bereiken. De houdbaarheid en het effect van je ouderlijk toezicht is dus beperkt. Bovendien leren ze er niets van. Help ze bij het snappen van de effecten en het koppelen van ‘digitaal naar echt’. Door zelf op de hoogte te zijn van het begrip mediawijsheid, kun je je kinderen hierin ondersteunen en ze helpen mediawijs te worden.

Hoe kan Grownhub jou helpen?

Bij Grownhub gaat ouderlijk toezicht niet enkel over het controleren van het digitale gedrag van je kind. Ouderlijk toezicht houdt ook in dat je inzicht en kennis hebt over dat wat je kind online uitspookt. Via de Grownhub app kun je zien welke apps je kind gebruikt, hoelang en of ze wel geschikt zijn. Je kunt schermtijd en bedtijd instellen en zien wat andere ouders instellen voor hun kind. Bovendien geven we je kennis over mediawijsheid, we geven je bijvoorbeeld tips over hoe je een dag zonder schermtijd ook samen leuk kunt maken.