Hoofdafbeelding van Je geeft ze een vinger...

Je geeft ze een vinger... Je geeft ze een vinger...

..en ze trekken je hele Apple account / bankrekening leeg. Het overkwam een moeder van een 6 jarig meisje eind december.

Terwijl mams lag te slapen gebruikte haar dochter de duim van haar moeder om de iPhone te unlocken en eens lekker los te gaan voor kerst. $250,- aan Pokémon troep later was ze voldaan. (Voor de geïnteresseerden, hier de link naar het artikel)

Blokkeren werkt niet altijd

Kinderen zijn bizar inventief, zo blijkt wel weer. Ze snappen prima hoe al die fancy ‘afscherm’ trucjes werken. Je kunt denken dat je alles hebt afgesloten, maar elke keer blijkt wel weer dat ze heel goed in staat zijn om de barricades die je opwerpt te omzeilen. Het lijkt eerder een kat-en-muis spel dan dat ze er daadwerkelijk mee stoppen.

Maar waarom zou je blokkeren? Wat is het nut daar eigenlijk van? Is het niet veel handiger om ze te laten begrijpen hoe het werkt?

Praat erover

Mijn dochter (toevallig van dezelfde leeftijd) snapt bijvoorbeeld prima het concept van geld. Ze weet dat als het niet haar verjaardag is, dat ze centjes uit haar spaarpot moet halen om (de zoveelste..) Barbie te kopen. Dit effect kun je ook prima digitaal overbrengen.

Voorbeeldje; nagenoeg elke Disney app is gemaakt om uitbreidingen te verkopen, die kosten allemaal flink geld. Normaal gesproken zei ik altijd dat die functie centjes kosten en dat dit dus niet kon. Die boodschap kwam niet echt over. Altijd weer gedoe.

Vertalen naar de praktijk

De eerste keer dat ik echter voorstelde om wél de uitbreiding te kopen, maar dat dit dan betaald moest worden uit madame haar spaarpot, viel er een ander kwartje. Haar ‘awareness’ is veel groter geworden voor het doen van aankopen binnen apps. Ik kan haar nu ook veel beter zelfstandig door die apps heen laten gaan.

Help ze leren

Vanuit alle aspecten is het handiger om je kind om te leren gaan met de kansen en gevaren van technologie. Blokkeren en afschermen kan uitkomst bieden als je kind te jong is om bepaalde concepten of informatie tot zich te nemen. Echter, de houdbaarheid en het effect hiervan is beperkt. Ze leren er niets van. Help ze bij het snappen van de effecten en het koppelen van ‘digitaal naar echt’.

Wij helpen jou

Grownhub wordt opgezet rond dit principe. Blokkeren en afschermen geeft comfort, maar het is slimmer om ervoor te zorgen dat jij en je kind leren om met de materie om te gaan. Wil jij als eerste gebruik maken van onze app? Laat je mail adres achter op de homepage en we geven je een seintje als hij af is!

Image

Download nu gratis!

Vind ons in de Google Play Store
Vind ons in de Apple App Store