Hoofdafbeelding van Grooming, wat is het?

Grooming, wat is het? Grooming, wat is het?

“Niet met vreemden mee, óók niet als ze zeggen papa of mama te kennen”. Nog altijd een goed advies, maar helaas dek je hier tegenwoordig niet meer alles mee af. Met de komst van internet wordt een heel nieuw gebied aan opvoedkennis verlangt van ouders: mediawijsheid. Want waar kinderlokkers vroeger te vinden waren bij speeltuinen, zijn ze dat nu vooral online. In dit artikel vertellen we hoe dat heet, wat het is en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.

Grooming

Als je kind online benaderd wordt voor seksueel contact, fysiek of digitaal, dan wordt dat grooming genoemd. Grooming is een online vorm van kinderlokken. De groomers bevinden zich vaak op social media, chatboxen of fora. Maar ook de chatfunctie van populaire games en apps worden met regelmaat gebruikt om contact te maken met kinderen. Grooming is niet hetzelfde als sexting en sextortion, maar zijn wel aan elkaar gerelateerd omdat de groomer dit kan inzetten om macht te krijgen over het slachtoffer.

Hoe gaan groomers te werk?

Verscholen achter een andere (anonieme) identiteit probeert de groomer online contact te leggen en een vriendschap op te bouwen. Het opbouwen van deze relatie kan vaak lang duren, de groomer slaat meestal pas toe als hij of zij het idee heeft dat het kind volledig op zijn gemak is. Door het slachtoffer vervolgens te misleiden, te manipuleren of zelfs te chanteren probeert de groomer controle te krijgen over het kind. Vervolgens spoort hij het kind aan om over zijn of haar grenzen heen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan seksueel gedrag voor de webcam. Het doel is meestal een ontmoeting met het kind om het seksueel te misbruiken. Groomers kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Ook als ze een kind nooit hebben ontmoet.

Doelgroep

Zodra kinderen zelfstandig online gaan, kunnen zij te maken krijgen met grooming. Kinderen in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar zijn echter net iets meer vatbaar voor het maken van seksueel contact. Zij zitten in een ontwikkelingsfase waarin ze nieuwsgierig zijn naar seksualiteit. Verzoekjes kunnen dan juist als spannend ervaren worden ipv een reden tot het verbreken van contact. Schaamte kan daardoor achteraf een reden zijn om incidenten niet te vertellen. Probeer dit als ouder de onderscheppen door al op jonge leeftijd seksualiteit en grenzen bespreekbaar te maken.

Wat kun je als ouder doen?

Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van deze vorm van kinderlokken. Je hoeft niet direct in paniek te schieten en al het online contact van je kind verbieden. Wat wel belangrijk is, is om regelmatig met je kind te praten over deze onderwerpen. Gesprekken over seksualiteit, aangeven van grenzen, fouten mogen maken, kunnen helpen om een open houding naar elkaar te creëren. Geef je kind het gevoel dat het altijd naar je toe mag komen, hoe spannend of gek het onderwerp ook is. Probeer niet te oordelen of boos te worden, maar wees vooral geïnteresseerd en vertel hoe je dit zelf zou hebben aangepakt. Je kunt het gesprek beginnen door bijvoorbeeld op een comfortabel moment - een wandeling, autorit of rond bedtijd - te vragen wat je kind al weet over dit onderwerp. Bespreek de gevaren en maak samen afspraken.

Afspraken als:

  • Zet geen privegegevens zoals adres, telefoonnummer etc. online.
  • Gebruik online een ‘nickname’ in bijvoorbeeld spelletjes, fora en chatboxen.
  • Accepteer niet ieder vriendschap of chatverzoek, wees kritisch. Ken je iemand niet in het echte leven, accepteer hem of haar dan ook niet online.
  • Wil je nieuwe ‘online vriend(in)’ alles geheimhouden, vertrouw het dan niet.
  • Maak geen afspraakjes met mensen die je niet kent of alleen online kent. Ook niet wanneer je gechanteerd wordt. Neem iemand in vertrouwen als je toch twijfelt. Toch afspreken? Neem dan iemand mee en spreek af op een druk punt zoals een winkelstraat of groot treinstation.
  • Er zijn sites die kunnen helpen, als je het eng vindt om het aan iemand te vertellen. (www.helpwanted.nl en www.meldknop.nl)

Onderstaand filmpje geeft een mooi voorbeeld van de online wereld die niet altijd gelijk staat aan de echte wereld. Het filmpje kun je ook goed gebruiken om samen met je kind te bekijken en hierover in gesprek te gaan.

Filmpje

Hoe kan Grownhub jou helpen?

In de Grownhub app kun je zien welke apps jouw kind gebruikt en hoe lang. Dit kan een opstapje zijn om in gesprek te gaan met elkaar. Social media apps en apps met anonieme chatfuncties kunnen een verhoogde kans hebben op de aanwezigheid van groomers. Vertel je kind wat je weet over de apps en over grooming en vraag bijvoorbeeld eens wat je kind hier vanaf weet.

Belangrijk: Dat deze apps veelgebruikt worden betekent overigens niet dat je kind te maken heeft met grooming.

Meer hierover