Hoofdafbeelding van Nepnieuws; wat is framing?

Nepnieuws; wat is framing? Nepnieuws; wat is framing?

Dagelijks worden we beïnvloed door onze omgeving in zowel beeld als geluid. Framing is een krachtige techniek om mensen te kunnen beïnvloeden of zelf te overtuigen door middel van communicatie.

Associatie

Framing is geen echt nepnieuws, maar het is er zeker aan gerelateerd. Framing duwt je in een hoek door nieuws op een specifieke manier, insteek of frequentie neer te zetten. Door het gebruik van taal of beeld zorgt framing ervoor dat je een bepaalde associatie hebt met een woord of uitspraak. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een woord die een emotie of een beeld bij je oproept. Terwijl een ander woord met dezelfde betekenis dat misschien niet doet.

De term villa subsidie is daar een voorbeeld van, dat kan namelijk al heel anders klinken dan hypotheekrenteaftrek wat het in feite is. Vooral binnen de politiek wordt framing veel ingezet om te overtuigen, maar ook in de reclamewereld en binnen de journalistiek is het een bekende techniek.

De komst van de smartphone heeft ervoor gezorgd dat we direct kunnen reageren met een eigen reactie of beeld op een nieuwsbericht. Die reactie kan anders zijn dan het nieuwsbericht wil ‘framen’, dat kan er voor zorgen dat framing in de toekomst moeilijker wordt.

Vind je het moeilijk om nepnieuws te herkennen, lees dan dit artikel. Er staan ook handige tips in hoe je dit samen met je kind kunt oefenen. En in dit artikel kun je nog eens op je gemak teruglezen, wat nepnieuws eigenlijk is en waarom het bestaat.

Meer hierover