Hoofdafbeelding van Social media; waarom fomo niet nieuw is

Social media; waarom fomo niet nieuw is Social media; waarom fomo niet nieuw is

Het continue bezig zijn met je telefoon om zo op de hoogte te blijven van alles wat zich online afspeelt, kan stress opleveren. Je moet immers altijd ‘aanstaan’ en wilt niets missen. Zeker voor kinderen die zijn opgegroeid met de smartphone als belangrijk communicatiemiddel, kan de angst om iets te missen groot zijn. Bovendien hebben we van nature de wil om direct te reageren op andere mensen die ons ‘nodig hebben’. Maar hoe praat je hier als ouder met je kind over en waar komt die angst om iets te missen eigenlijk vandaan? Je leest het hier.

Vroeger was alles anders..

Uren lang swipen, taggen, liken, delen en reageren. Dat klinkt voor jongeren als muziek in de oren. In tegenstelling tot vele ouders, die dit onbegrijpelijk en misschien wel irritant vinden. Toch is dit gedrag in de kern niet anders dan het pubergedrag uit het tijdperk vóór de smartphone.

Uren bellen, MSN-en, afspreken op het pleintje om te kletsen over de laatste nieuwtjes, trends en geheimen, of gewoon om te “hangen”. Het gedrag online is vergelijkbaar met de online (groeps)gesprekken die vol staan met top 40 songs, selfies van nieuwe kleding en geheimen over elkaar. Social media maakt het delen en communiceren alleen veel sneller, eenvoudiger en directer.

Bovendien hebben pubers behoefte om nieuwe vrienden te maken, het liefst ver uit het zicht van hun ouders. Net als dat ze constant prikkels willen om nieuwe dingen te zien en ervaren. Het stimuleert hun drang om de geest scherp te houden, te verkennen en te ontdekken. Social media sluit hier perfect bij aan.

FOMO

Een vrij bekende term die we aan de drang om alles bij te houden geven is de afkorting FOMO. Fear Of Missing Out. Een uitdrukking die sterk verbonden is aan de huidige maatschappij. Eén waarin social media grote invloed uitoefent op ons. We delen ons leven massaal online. Waar het begon met een wekelijkse status-update op facebook, zijn we nu bereid om ieder moment te delen via Instagram, WhatsApp of Snapchat.

De combinatie van altijd op de hoogte willen zijn en de continue stroom aan gedeelde momenten zorgt ervoor dat er ook altijd wat te missen valt. En dat levert stress op, zeker als puber. Als je wat mist dan kun je niet meepraten over dat ene moment en mis je de aansluiting bij je vrienden. FOMO heeft overigens ook betrekking op zaken buiten de vriendenkring. Denk daarbij aan de nieuwste Netflix serie, populaire game of fashion vlog.

JOMO

Een mooie, maar nog relatief onbekende tegenhanger van FOMO is JOMO. Bij ‘Joy Of Missing Out’ geniet je juist van datgene wat je aan het doen bent en omarm je het “missen” van minder relevante berichten, media of activiteiten.

Leuk om eens aan je puber te vragen of hij al op de hoogte is van deze term en wat hij ervan vindt.

Praten met je kind

Social media kan een belangrijk onderdeel van het leven van een puber zijn. Toch kun je er wel over in gesprek gaan met je kind. Bespreek samen eens welke positie social media in het leven heeft. Is het bijvoorbeeld heel belangrijk om vrienden te maken en te onderhouden of gebeurt dat ook offline. Vraag eens hoe dat werkt, omdat je dat zelf nooit hebt meegemaakt. En help ze bij het zoeken naar een balans tussen online en offline momenten.

Andere concrete vragen die je kunt stellen:

 • Wat vind je het leukste aan social media?
 • Welke platformen zijn bij jou favoriet? Waarom?
 • Vind je zelf dat je veel tijd besteed aan social media? En hoeveel tijd is dat dan?
 • Wat voel je als je een tijdje niet op je telefoon kan kijken? Welke zaken “mis” je dan?
 • Hoe voel je je als jij ergens niet bij was en je vrienden wel?

 • Interactieve tips om samen met je kind te doen of aan je puber mee te geven.
 • Doe de data detox test en ben bewuster van je social media en smartphone gebruik.
 • Vindt jouw kind het moeilijk om zicht te concentreren, controleer de online prikkels dan met de app Mattie!
 • Wat weten jullie eigenlijk van mediawijsheid? Doe de test van BNNVARA.
 • Hoe veilig ben jij op internet (voor de jongere kids), doe de test van KETNET.
 • Maak samen een inschatting over hoeveel tijd je kind op social media zit, en check na een week wat de werkelijke tijd was. Praat daar eens over en bepaal samen wat “normaal” is.

Wil jij precies weten hoelang je kind op social media apps zit? Download & installeer de Grownhub app en check de inzicht pagina. Het monitoren van je kind zijn social mediagedrag kan houvast geven om hierover in gesprek te gaan.

Meer hierover