Hoofdafbeelding van Nepnieuws; wat is de filter bubble?

Nepnieuws; wat is de filter bubble? Nepnieuws; wat is de filter bubble?

Een verschijnsel waar misschien niet iedereen zich bewust van is, is de filter bubble. Online en offline worden we constant beïnvloed door onze omgeving. We lezen artikelen die ons interesseren, luisteren muziek die bij ons past en omringen ons het liefst met mensen met dezelfde normen en waarden. Je filtert hierdoor alles wat je niet leuk vindt of minder bij je past weg.

Algoritmes

Online zoeken, liken, reageren en delen we, dat gedrag wordt opgeslagen en beïnvloedt dat wat je de volgende keer te zien krijgt. Dat gebeurt door middel van algoritmes die jouw zoekresultaten afstemmen op eerder zoek en klikgedrag, een soort voorselectie dus. Dat is fijn, maar zorgt er ook voor dat de ‘tegengeluiden’ en misschien meer anders gekleurde informatie weggefilterd wordt. Je kunt je dan afvragen of je de échte waarheid voorgeschoteld krijgt, of jouw waarheid.

Zo ontwikkel jij je eigen filter bubble. Het gevaar hieraan is dat je een minder kritische houding ontwikkeld, doordat je bronnen eenzijdig zijn. Algoritmes zien bovendien geen verschil tussen feit en fictie. Het bericht met de meeste clicks wordt ook het vaakst getoond, ongeacht de bron achter het bericht.

Afbeelding van bubble

Wat kunt je doen?

  • Verwijder je browsercookies en zet ze uit.
  • Vinkjes veranderen voor je Googlegeschiedenis. In je account ‘activiteitopties’, ‘het bijhouden van jouw web en app-activiteit onderbreken’.
  • Anoniem zoeken. Gebruik de zoekmachines als DuckDuckGo en lxquick.
  • Surf in een privevenster.

    o  Safari: sneltoets cmd + n

    o  Overige browsers: ctrl + shift + n

  • Maak gebruik van verschillende informatiebronnen zoals de krant, radio, tijdschriften, journaal, TEDx talks, maar ga ook eens in gesprek met mensen waarvan je denkt dat ze een totaal andere mening hebben. Bespreek, discussieer en leer (samen met je kind).

Filmpje

In bovenstaand filmpje wordt visueel nog eens precies uitgelegd hoe algoritmes jouw wereldbeeld kunnen beïnvloeden, leuk om bijvoorbeeld samen met je kind te bekijken.

Wil je tips over het herkennen van nepnieuws, lees dan dit artikel.

Meer hierover