Hoofdafbeelding van Wanneer mag mijn kind een telefoon?

Wanneer mag mijn kind een telefoon? Wanneer mag mijn kind een telefoon?

Je probeert het al maanden uit te stellen en misschien zelfs volledig te vermijden, maar nu ontkom je er niet meer aan: de eerste eigen mobiele telefoon voor je kind. Kijkend naar de cijfers van 2017 heeft de helft van de 9-jarige al een smartphone, bij 10 jaar is dat ruim twee derde en vanaf 11 jaar heeft nagenoeg ieder kind een eigen telefoon. Maar is het juist goed om vroegtijdig te oefenen met een smartphone of kun je dit beter zo lang mogelijk uitstellen? En hoe houd je ouderlijk toezicht als die eigen mobiele telefoon er eenmaal is? Je leest het hier.

Geen vaste leeftijd

Helaas is er geen uitgeschreven leeftijd om je kind zijn eerste eigen mobiele telefoon te geven. Ieder kind is anders, iedere situatie verschilt van elkaar en ieder gezin heeft zijn eigen visie op mediaopvoeding. Je zult dus bij jezelf na moeten gaan of je vindt dat je kind en jullie als gezin er klaar voor zijn. Er zijn echter wel een enkele vragen die je kan helpen bij het vinden van dit antwoord.

De 5 kritische vragen

  1. Jongens, meisjes, broertjes, zusjes, ze kunnen dezelfde leeftijd of genen hebben, maar een wereld van verschil zijn. Kijk eens aandachtig naar je eigen kind, hoe gaat hij nu om met verantwoordelijkheid, impulsbeheersing, inschatten van risico’s en het maken van beslissingen? Allemaal vaardigheden die nog volop in ontwikkeling zijn in de hersenen van je kind. Best spannend dus, omdat juist die vaardigheden grote gevolgen kunnen hebben bij telefoongebruik.
  2. Voortbordurend op de bovenstaande vraag, is het goed om te kijken hoe de vertrouwensband met je kind is. We leren door fouten te mogen maken, dat doen kinderen ook. Maar hoe gaat jouw kind met deze fouten om? Komt je kind naar jou toe als er iets gebeurt? Vertrouw jij hem zonder jouw toezicht? Is alles bespreekbaar en vertelt hij de waarheid bij belangrijke situaties?
  3. Een eigen mobiele telefoon vraagt om regels en afspraken, vaak nieuwe regels en afspraken. Het is daarom goed om te kijken hoe afspraken met je kind tot nu toe verlopen. Zoekt jouw kind vaak de grenzen op en moet jij regelmatig voor politieagent spelen thuis?  Of houdt je kind zich juist keurig aan afspraken over huiswerk, schermtijd, buitenspelen en bijvoorbeeld speelafspraakjes? Vragen die veel invloed kunnen hebben op jouw keuze over het geven van een eerste mobiele telefoon.
  4. Een vraag die vaak nog wordt vergeten in de overweging of jouw kind klaar is voor zijn eerste eigen telefoon is: zijn wij er als gezin klaar voor? En daarmee bedoelen we, de volwassen gezinsleden. Als volwassenen hebben we namelijk een belangrijke voorbeeldfunctie, kinderen zien gedrag en kopiëren dit vervolgens. Dat geldt ook voor telefoongebruik. Vraag jezelf daarom goed af: Kan ook ík mij houden aan regels rondom telefoongebruik binnen het gezin? Welke regels vinden wij belangrijk, kunnen regels nageleefd worden en hoe consequent zijn we dan?
  5. Last but not least, wat zijn de beweegredenen voor het geven van een eerste mobiele telefoon aan je kind? Gaat het enkel om het bereikbaar zijn buiten schooltijd of is het, omdat iedereen in de klas een eigen telefoon heeft? Belangrijke vragen die tevens invloed kunnen hebben op praktische keuzes als: wat voor telefoon, met internet of zonder, een eigen toestel of gemeenschappelijk etc.

Afbeelding huiswerk en smartphone

Betrek je kind bij de overweging

Om je kind te betrekken in deze verschillende afwegingen kan het leuk zijn, om hem zelf te laten vertellen waarom hij graag een telefoon wilt? Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kleine presentatie, vervolgens kunnen jullie samen bespreken welke gevolgen hieraan vast zitten. Neem het maken van regels en afspraken serieus, kinderen verwachten deze bemoeienis van hun ouders. Zorg hierbij dat je als (gescheiden) ouders op één lijn zit qua regels, je hieraan kunt houden en vergeet je voorbeeldfunctie niet.

Denk jij eraan om je oude iPhone door te geven aan jouw kind, dan is dit artikel met praktische tips een goede handleiding voor jou.

We schreven over dit onderwerp een blog voor iCulture en Androidworld.

Hoe kan Grownhub jou helpen?

Dus die eerste mobiele telefoon voor je kind komt er. En nu? Je wilt niet je ouderlijk toezicht volledig kwijt raken. Tijd om afspraken te maken met elkaar, in dit artikel geven we je 10 tips op het gebied van mediagebruik binnen het gezin. Afspraken specifiek over het gebruik van jouw kind zijn telefoon kun je instellen in de Grownhub app. Installeer op beide telefoons de Grownhub (kids) app en stel vanaf je eigen telefoon scherm -en bedtijd in, zet je kind zijn telefoon even op pauze of bekijk welke apps je kind gebruikt en hoelang.

Meer hierover