Hoofdafbeelding van Doe eens normaal!

Doe eens normaal! Doe eens normaal!

Het is verkiezingstijd. Even leek het erop alsof het thema ‘normaal doen’ zou worden. Eigenlijk snapt niemand wat dat betekent. Niet in de politiek, maar ook niet in de wereld van apps, smartphones en social media.

Er is relatief veel kritiek op jongeren als het gaat om hoe ze omgaan met internet, gaming, smartphones en alles wat daarmee samenhangt. Ik hoor dan ook veel ouders klagen dat hun kind(eren) alleen nog maar oog hebben voor hun telefoon en niet meer kunnen communiceren in de echte wereld. “Het lijkt wel alsof ze niet meer normaal kunnen doen”.

Het goede voorbeeld

Maar wat is normaal dan? Als ik om me heen kijk, in de trein, de auto (ja echt wel..), op de fiets, in het restaurant, cafés, vergaderingen, wachtruimtes, etc.; iedereen zit met zijn smartphone in de hand, soms met oordoppen in. Dit zijn echt niet allemaal tieners. Het zijn naar mijn eigen inschatting zelfs voornamelijk mensen tussen de 20 en 45. De ouders van nu. Dus als dat het straatbeeld is, dan is dat nu “normaal”, toch? Dat is wat onze kinderen zien als ze om zich heen kijken. Goed voorbeeld doet goed volgen. En slecht voorbeeld… Tja, eigenlijk ook.

Vroegâh

Op zich is er natuurlijk niets mis mee dat we, volwassenen én jongeren, nieuwe media inzetten om onszelf te informeren. (Even daargelaten wat dan de kwaliteit is van de media, maar nepnieuws en mediawijsheid zijn hierin natuurlijk wel aandachtspunt.)

Een mooi voorbeeld daarvan is bijgevoegde foto uit de 50’s. Iedereen in de treincoupé is bezig met zijn of haar eigen ding. Asociaal? Nee hoor. (Wacht)tijd wordt benut om informatie op te doen, om dat vervolgens weer te kunnen gebruiken in sociale interactie. In die zin verschilt het dus niet heel veel met het huidige beeld waarin je iedereen met het hoofdje voorovergebogen naar zijn schermpje ziet turen. Het oogt misschien wel asociaal, maar feitelijk valt dat wel mee. In ieder geval in de vergelijking van ‘toen en nu’.

Afleiding

Het gaat echter niet goed als iemand tijdens een (sociale) activiteit op zoek gaat naar afleiding op zijn of haar telefoon. Dan schuif je op naar meer asociaal gedrag, gevoed door een verslaving. Het is bekend dat social media, likes en retweets het beloningscentrum in de hersenen aanspreekt en dopamine afgeeft. Net als bij bijvoorbeeld drugs en alcohol. Een toegankelijk stukje hierover kun je vinden onder deze link.

Balans

In de zoektocht naar wat normaal is en wat niet, is het in ieder geval goed om deze vorm van afleiding te herkennen en te bestempelen als ‘niet normaal’. Het gaat daarbij om de balans en timing van wanneer jij of je kind je smartphone erbij pakt. Als je je aandacht zou moeten hebben bij de mensen of omgeving om je heen, dan zit je snel in de gevarenzone.

Testje

Kleine test hoe lastig dit is? Leg tijdens een avondje Netflix, je volgende date of een middag familie-tijd je smartphone eens buiten bereik of neem hem niet mee. Tel bewust (en eerlijk!) hoe vaak je de behoefte hebt om je telefoon te checken voor nieuwe berichtjes, om te zien wat anderen aan het doen zijn of omdat je wil melden aan de wereld wat je zelf aan het doen bent.

Verslavingsprikkel

Hopelijk valt de uitkomst van de test mee. Wel zullen de meesten merken dat het, zeker op het begin, onwennig is. Ook wij zijn ‘gewoon’ gevoelig voor de verslavingsprikkel. Het verschil met jongeren zit met name in het feit dat ze de natuurlijke behoefte hebben om zichzelf te spiegelen aan leeftijdsgenoten. Dat speelt zich in deze tijd af door likes, tags, views, etc. waardoor het ontwikkelen van zo’n verslaving logischerwijs meer op de loer ligt.

Normaal

Dus wat is nu normaal? Feitelijk wat je er zelf van maakt. Jouw gedrag dient als voorbeeld voor anderen, maar zeker voor je eigen kind(eren). Ga je met je kind naar de speeltuin, sportles of iets anders? Laat je telefoon thuis en kijk naar ze. Gaan jullie gezellig uit eten? Betrek je kind erbij en zet ze niet weg met iPads. Dit wordt dan voor jullie ‘normaal’.

Natuurlijk heb je geen invloed op wat de rest van je omgeving doet of niet doet. Zorg ervoor dat je goed begrijpt wat jouw ‘drijft’ en praat erover. Als jullie elkaar begrijpen, wordt het ook makkelijker om te bepalen wat jullie normaal vinden.

Grownhub

Onze app gaat je helpen met vraagstukken als deze. Niet alleen door informatie en kennis, maar ook inzicht in wat er op de telefoon van je kind(eren) gebeurt. We geven je daarnaast de handvatten en tools om te zorgen dat je op een juiste manier de dialoog kunt voeren en afspraken kunt maken.

Binnenkort komt de eerste versie van de app uit. Wil je ‘m proberen, of wil je gewoon op de hoogte blijven van onze vorderingen zonder kapot gespammed te worden? Ga dan naar de homepage en laat daar je mailadres achter.

Wil je reageren en/of je resultaten van bovenstaande test delen? Leuk! Ga naar Facebook en laat een bericht voor ons achter!