Hoofdafbeelding van Nepnieuws; wat is deep fake?

Nepnieuws; wat is deep fake? Nepnieuws; wat is deep fake?

Nepnieuws wordt niet altijd alleen in de vorm van een geschreven nieuwsbericht gepubliceerd. Het kan ook in de vorm van video getoond worden. Er bestaat software dat op basis van kunstmatige intelligentie audio of bewegend beeld kan manipuleren. Deep fake-video heet dat. Dit zijn video’s waarbij het lijkt of iemand iets echt zegt of doet, terwijl dit in werkelijkheid nooit gezegd of gebeurd is. De beelden worden op basis van data aan elkaar gekoppeld en in elkaar gezet. Hoe meer data, hoe gemakkelijker het maken van een video is.

Nieuw is deze software niet, maar goedkoop of zelfs gratis wel. Waar deze vorm van kunstmatige intelligentie vroeger alleen werd ingezet in dure filmstudio’s, kan tegenwoordig bijna iedereen hiermee experimenteren.

(bron: HPDeTijd)

Deep fake kan het verspreiden van misleidende informatie gemakkelijker maken. Een acteur, politicus of ander bekend persoon kan door middel van deze technologie dingen zeggen, die hij of zij in werkelijkheid nooit gezegd heeft. Best gevaarlijk en heel verwarrend dus. Bovendien is er nog geen officiële wetgeving op het maken of verspreiden van deep fake.

Om een video te herkennen, heb je best wat mediawijsheid nodig. Denk je te kijken naar een deep fake, onderzoek dan eens of de video op nog meer plekken te vinden is en welke bron erachter zit. Ook kun je letten op puntjes als:

  • Knipperen van de ogen
  • Onnatuurlijke bewegingen
  • Vervaagde pixels op bepaalde plekken
  • Zijn de bewegingen van verschillende ledematen in lijn met elkaar

Wil je meer tips over het herkennen van nepnieuws, lees dan dit artikel. Wil je juist wat meer weten over deep fake, lees dat dit uitgebreide dossier van Mediawijsheid.nl

Filmpje

Meer hierover