Hoofdafbeelding van De 9 beste tips als je kind een iPhone krijgt

De 9 beste tips als je kind een iPhone krijgt De 9 beste tips als je kind een iPhone krijgt

De nieuwste iPhone X is gelanceerd door Apple, de scholen zijn weer in volle gang; hét seizoen om de oude telefoons door te schuiven naar de kinderen (of gewoon een te kopen natuurlijk). Mocht het een iPhone worden, dan hebben we de belangrijkste tips voor je op een rij gezet!

1. Een Apple ID aanmaken voor je kind

Jarenlang heeft Apple aangegeven dat je voor je kind geen eigen Apple ID moet aanmaken, maar gebruik moet laten maken van die van jou. Gelukkig komen ze hier nu zelf ook op terug, het heeft namelijk veel voordelen om je kind een eigen Apple ID te geven. Het is de basis van de iPhone en wordt gebruikt om downloads in bijvoorbeeld de Appstore en iTunes mogelijk te maken, maar dient bijvoorbeeld ook voor iMessage en Facetime.

Het voordeel van een eigen Apple ID is dat je deze kunt koppelen aan jouw Apple ID (waarover later meer) zonder dat er zaken door elkaar lopen op verschillende apparaten. Zo stuurde ik laatst een Facetime verzoek naar mijn broer, maar nam zijn zoon op via de iPad. Dat is natuurlijk een onschuldig voorbeeld, maar je kunt je voorstellen dat het ongewenste situaties kan geven met bijvoorbeeld berichtjes.

2. “Delen met gezin” aanzetten

Standaard kunnen kinderen onder 13 jaar geen eigen Apple ID aanmaken. Dit kun je als ouder wel doen via de functie “Delen met gezin” (of in Engels; Family sharing). Delen met gezin zorgt ervoor dat aankopen in de Apple store, iTunes, etc. gedeeld kunnen worden zonder dat je het nog een keer moet kopen. Daarnaast kun je foto’s delen, agenda’s, etc. Als er binnen het gezin meerdere iPhones en iPads zijn, is dit een zeer nuttige functionaliteit.

Voor de stap voor stap instructies over het aanzetten van ‘Delen met gezin’ én het aanmaken van een Apple ID voor je kind, klik op deze link naar de support site van Apple.

3. “Vraag om te kopen” aanzetten

Misschien nog wel het meest interessante van de delen met gezin functionaliteit is de mogelijkheid om downloads en aankopen in de Appstore “goed te keuren” door ouders. Als een kind een App, boek, muziek of zelfs aankopen binnen in een app start, dan wordt een verzoek gestuurd naar de ouder(s) ter goedkeuring. Dit is voor zowel gratis als betaalde apps. Keur je de download goed, dan wordt de app automatisch gedownload op het apparaat van je kind, keur je het af dan gebeurt er niets.

Houd rekening met het feit dat deze functionaliteit geschikt is voor jongere kinderen die nog moeten leren omgaan met de appstore, apps en in-app aankopen. Zorg ervoor dat je je zoon of dochter niet frustreert met deze functionaliteit, want dat werkt uiteindelijk averechts.

Stap voor stap instructies om deze functie in te stellen en meer uitleg vind je op deze site van Apple Support.

4. iPhone herstellen naar fabrieksinstellingen

Het ‘wipen’ van je telefoon lijkt voor de hand liggend, toch wordt deze stap snel vergeten. Een ‘verse’ installatie van de telefoon zorgt ervoor dat alle sporen van je eigen gegevens, accounts en trackers worden verwijderd. Daarnaast zorgt het in veel gevallen ook voor een verbetering van de snelheid en accuduur van de smartphone. Lees een goede uitleg over iPhone instellen naar fabrieksinstellingen.

5. Beveiliging

Zorg ervoor dat je tijdens de installatie een goede toestelcode instelt, en dat je de functie “find my iPhone” aanzet voor het geval dat de telefoon kwijt of gestolen is. Configureer waar nodig iCloud opslag en backups. Heeft de iPhone touch-ID functionaliteit? Stel dit dan samen in. De iPhone weet niet welke en wiens vingers er gelezen worden, je kunt dus ook gewoon je eigen vinger(s) toevoegen als valide toegangsmiddel.

6. Installeer de belangrijkste apps samen

Vanuit de Delen met familie functie heeft je kind toegang tot allerlei reeds gekochte apps. Hij of zij zal vast zelf ook voorkeur hebben voor enkele apps die meer gericht zijn op hun eigen leeftijdscategorie (no offense!). Het samen installeren heeft niet als doel om te weten wat je kind geïnstalleerd heeft, daar kun je ook op andere manieren achter komen. Het gaat erom dat je bij sommige apps kunt aangeven en controleren hoe de privacy instellingen staan ingesteld. Daarnaast zul je ook apps gaan installeren waar je het bestaan niet van wist. Hierdoor leer jij van je kind, en leert je kind dat het ‘OK’ is om met jou te praten over apps, privacy, data en leuke nieuwe trends.

7. Stel waar nodig beperkingen in

Diep weggestopt in de iPhone zit een functionaliteit die ‘beperkingen’ heet. Je kunt hiermee bepaalde functies of gedeeltes van apps uitzetten of onbereikbaar maken. Dit kan handig zijn als je kinderen nog te jong zijn om afspraken te maken over wat wel en niet mag. Je vind de beperkingen via [Instellingen – Algemeen – Beperkingen] .

Als je beperkingen inschakelt, wordt gevraagd om een code. Die kun jij voor jezelf houden en kan (lees: moet) dus anders zijn dan de toestelcode die je eerder samen met je kind hebt bedacht. Vergeet deze code niet (!!!), je kunt dit niet herstellen en als je de code vergeet moet je de iPhone opnieuw instellen.

Een paar van de handigste beperkingen zijn:

  • Apps installeren / verwijderen / kopen vanuit apps (indien Delen met familie functie niet wordt gebruikt)
  • Websites (beperken van expliciet materiaal (volgens Apple) of alleen specifieke websites toestaan)
  • Locatievoorzieningen (geheel aan / uit of per app aangeven of locatie wordt gedeeld)
  • Foto’s (per app aangeven of deze toegang heeft tot de foto’s. Bijvoorbeeld als je niet wil dat foto’s gedeeld worden via Whatsapp)
  • Mobieledatagebruik (als je niet wil dat je kind gebruik maakt van data, maar alleen via Wifi online gaat)

Voor veel van de beperkingen geldt dat er ook kan worden gekozen of je kind eventueel zelf nog wijzigingen kan aanbrengen. Als je dit niet wilt, stel de beperking dan in op “Sta geen wijzigingen toe”.

8. Privacy instellingen

Bij het opnieuw installeren van de telefoon worden er op privacy gebied allerlei instellingen standaard ingesteld. Die instellingen zijn niet altijd in jouw voordeel, en zitten vaak héél diep in menu’s verstopt. Kijk de volgende instellingen na en pas aan waar nodig:

  • Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen (kijk of apps niet onnodig toegang hebben tot je locatie, of dit altijd kunnen ipv alleen tijdens gebruik)
  • Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem (Zet de onnodige opties uit, zoals homekit, Opties voor productverbetering, Apple Ads, meldingen en Wifi netwerken. Laat zoek mijn iphone en SOS noodmelding in ieder geval aan staan)
  • Instellingen > Privacy > Analyse (Zet de opties voor delen van iPhone en iCloud analyse uit)
  • Instellingen > Privacy > Reclame (Zet de optie voor beperken van reclametracking aan)

9. Koop een hoesje en screenprotector

De laatste tip is een praktische: zorg voor een degelijk hoesje en screenprotector. Het nieuwe leven van je iPhone wordt hoogstwaarschijnlijk een stuk heftiger dan hij gewend was. Met een paar kleine ingrepen kun je de levensduur flink verlengen. Koop geen hoesje van € 5,- maar neem er een die daadwerkelijk tegen een stootje kan. De screenprotector zorgt overigens niet alleen voor het verminderen van nieuwe krassen, maar maakt oude krassen minder zichtbaar. Hij zorgt bovendien dat de iPhone bij een val of stoot niet direct breekt door extra versteviging.

Met bovenstaande tips kun je met een gerust hart en vol vertrouwen je telefoon een nieuw leven gunnen. Google heeft sinds kort in Nederland ook een ‘Delen met gezin’ functie: Google Family Link. We zullen binnenkort ook een variant voor Android telefoons maken!