Hoofdafbeelding van Creditboys

Creditboys Creditboys

Loverboys zijn al langere tijd een bekend fenomeen. Er is echter een andere variant waarbij jongeren niet aangezet worden tot prostitutie, maar tot het afsluiten van telefoonabonnementen. Ook wel creditboys genoemd.

Niet onschuldig

Alhoewel het een stuk minder erg klinkt dan aangezet worden tot het hebben van betaalde seks, kan het toch tot vervelende situaties leiden. Het hebben van schulden klinkt gemakkelijker op te lossen dan de psychische en fysieke mishandeling die vaak gepaard gaat met loverboys. Echter deze vormen van mishandeling zou ook niet geschuwd worden door creditboys. Belangrijk dus om het verschijnsel wel serieus te nemen.

Hoe werkt het

Net als met loverboys begint het bij het opbouwen van een relatie. Dit kan eventueel romantisch zijn, maar net zo goed vriendschappelijk of zakelijk.

Deze nieuwe ‘band’ zorgt ervoor dat de creditboys op slinkse wijze het slachtoffer laat verlangen om een nieuwe telefoonabonnementen inclusief smartphone af te sluiten. Soms met de belofte dat het slachtoffer snel veel geld kan verdienen, soms moeten ze iemand ‘helpen’. Daarna worden ze bedreigd of afgeperst om door te gaan. Doorgaan betekent in deze context; meer abonnementen, meer telefoons, dus meer schulden.

De telefoons en abonnementen worden ingenomen en zien de slachtoffers nooit meer terug. De schulden wel, die stapelen in rap tempo op.

creditboys ouderlijk toezicht

Hoe kan dit gebeuren?

Sinds een paar jaar moet je 18 jaar of ouder zijn om een telefoonabonnement af te sluiten. Daarnaast krijg je bij het afsluiten van een abonnement met een telefoon van meer dan € 250,- een BKR registratie. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het stapelen van dure abonnementen niet kan gebeuren.

In de praktijk blijkt dit echter niet te werken doordat de BKR registratie 4 weken kan duren voordat hij zichtbaar is. Daarnaast hebben de verschillende belwinkels en providers geen inzicht in elkaars gegevens. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de creditboys en kunnen er alsnog meerdere abonnementen, in korte tijd, afgesloten worden.

Gevolgen

Je zou denken dat wanneer je het één en ander kunt aantonen, de providers wel meebewegen. Niets is minder waar helaas. Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat providers zich beroepen op het feit dat de ‘klant’ willens en wetens een contract is aangegaan.

Jongeren kunnen daardoor met torenhoge schulden blijven zitten. Daarnaast kan de situatie an sich psychologische gevolgen met zich meebrengen. Het blijft een vorm van afpersing soms met geweld. Met name kwetsbare jongeren kunnen ontvankelijk zijn voor de handelwijze van de creditboys.

Wat kan je als ouder doen?

Ga in gesprek met je kind over dit fenomeen. Vraag eens of hij hier al van gehoord heeft en signalen weet te herkennen. Waarschijnlijk is dat al voldoende om het te voorkomen. Door in gesprek te gaan met je kind over deze onderwerpen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en op de hoogte bent van dergelijke ontwikkelingen. Dit kan voor beiden drempelverlagend werken om bijvoorbeeld een volgende keer vragen te stellen over gevoelige onderwerpen.

Als je het idee hebt dat het bij jou of in je omgeving voorkomt, maak dan gebruik van de volgende tips:

  1. Neem contact op met het speciale nieuwe meldpunt hiervoor: https://www.meldpuntcreditboys.nl/
  2. Betrek je omgeving en los het samen op, je hoeft het niet alleen te doen.
  3. Vraag aan de winkelier of telecomprovider om het telefoonabonnement te blokkeren
  4. Probeer waar mogelijk concreet bewijsmateriaal te verzamelen
  5. Doe altijd aangifte bij de politie

Meer info

Zoals eerder vermeld in dit artikel interviewde NOS op 3 zowel de slachtoffers als professionals. Het artikel hierover vind je hier: https://nos.nl/op3/artikel/2251364-creditboys-lichten-jongeren-op-met-telefoonabonnementen.html

Filmpje

Meer hierover