Hoofdafbeelding van Gamen voorkomt wagenziekte

Gamen voorkomt wagenziekte Gamen voorkomt wagenziekte

Het is weer vakantietijd! Een heerlijke periode komt op ons af met mooi weer, vrije tijd, luieren, zwemmen, spelen of wat je dan ook als ideale vakantie voor je ziet.

Voor veel mensen is er echter ook een klein nadeel te bedenken aan die mooie vakantie. Zeker de mensen die met de auto naar hun bestemming trekken herkennen vast het moment dat na ongeveer 5 minuten rijden vanaf de achterbank klinkt: “mam, ik voel me niet zo lekker”.

Wagenziekte

Voor zoveel mensen een issue, zo ook bij ons thuis. Ik had er zelf vroeger last van, mijn jongste dochter is mijn troonopvolger. Zij heeft het nog wat heftiger, want ook in het vliegtuig of op een bootje schiet het er binnen no time in.

Wagenziekte is heel simpel gesteld een verschil tussen signalen die je lichaam krijgt van je evenwichtsorgaan enerzijds en je ogen anderzijds. Je hersenen denken “hey, dit klopt niet. Ik wordt vast vergiftigd!” en reageert door misselijkheid / braken.

Vele middeltjes

Er zijn verschillende manieren om wagenziekte te onderdrukken, bijvoorbeeld met speciale pilletjes. Het nadeel hiervan is dat je slaperig kunt worden (alhoewel dat bij kinderen op de achterbank ook fijn kan zijn 😇) én dat je ze absoluut op tijd moet innemen. Eenmaal misselijk werkt het niet meer. Naast pilletjes worden ook vaak gember genoemd tegen de misselijkheid of speciale armbandjes die drukpunten zouden beïnvloeden.

Afleiding werkt het best

Volgens onderzoekers is het allerbeste echter om de hersenen te misleiden. Hoe? Door je simpelweg ergens anders op te focussen. Als je ergens “helemaal in zit” dan negeren je hersenen de botsende signalen vanuit het evenwichtsorgaan en je ogen.

En wat is iets waar kinderen zich helemaal in kunnen verliezen? Juist.. Een leuke DVD of een spelletje op de iPad. Het voelt misschien wat tegennatuurlijk en als slecht ouderschap, maar zeg eerlijk: niemand heeft zin om met zijn kind over de vangrail op de ring bij Parijs te staan. Het werkt overigens (juist) niet met een boek of bij kinderen die uit zichzelf al misselijk kunnen worden bij het spelen van spelletjes.

Dus werken de pilletjes niet of ben je net te laat met innemen? Overweeg een DVD’tje op te zetten. Het is immers vakantie!

🏝️ Fijne reis! 🏝️