Hoofdafbeelding van Social media; wat is beautification?

Social media; wat is beautification? Social media; wat is beautification?

Een rimpeltje minder en gezond kleurtje meer, met één swipe of klik is het tegenwoordig mogelijk om de ‘mooiste’ versie van jezelf op je beeldscherm te laten verschijnen. Kleuren filters, make-up apps, shaping apps, niets is te gek. Je wilt niet dat dit ‘perfecte wereldbeeld je opgroeiende kind beïnvloedt. In dit artikel lees je hoe je dit voorkomt.

Wat is beautification?

Niet alleen binnen de modewereld wordt het sleutelen aan foto’s als ‘normaal’ gezien, ook op social media wordt er niet meer gek van opgekeken. Het mooier en gelukkiger voordoen op social media noemen we beautification. Vooral voor kinderen en jongeren kan het verheerlijken van de werkelijkheid invloed hebben op hun zelfbeeld. Dit kan op lange termijn leiden tot onzekerheid en een vertekend wereldbeeld. Tenslotte is iedereen altijd ‘gelukkig’, ‘mooi’, ‘rijk’ en ‘aanwezig op de leukste feestjes’.

Accepteren

Social media is een belangrijk communicatiemiddel voor jongeren en het is fijn als ouders dat accepteren. Door in contact te staan met vrienden ontdekken ze wie ze zijn en welke plek ze innemen. Maar social media kan wel degelijk invloed hebben op de ontwikkeling en het zelfbeeld van je kind. Praat hier samen over. Je kunt bijvoorbeeld eens vragen naar de ervaring van je kind met social media. Herkent hij of zij het beeld van ‘altijd gelukkig en mooi’? Of is dat vooral het beeld dat volwassen hebben?

Verderop in het artikel geven we concrete voorbeeldvragen die je aan je kind kunt stellen.

Wat kun je al ouder doen?

Ga bij jezelf eens na welke houding je hebt tegenover social media en een effect als beautification. Praat je vooral negatief over dit onderwerp en kap je een gesprek erover snel af “omdat toch alles nep is”? Dan geeft dit weinig ruimte voor je kind om hierover te praten met jou. Ondanks dat dit wel een onderdeel is van zijn leven. Probeer daarom geïnteresseerd te zijn in dat waar je kind plezier in heeft. Ook als dat iets is waar je zelf weinig mee hebt. Vraag je kind er meer over te vertellen en zijn ervaring te delen. Maar ga ook eens interactief aan de slag, zoek bijvoorbeeld samen naar de grappigste photoshopmissers en probeer rare filter-apps uit. Of benoem eens wat je zo leuk vindt aan je kind en waar jij écht gelukkig van wordt.

Het gesprek aangaan

Wanneer je in gesprek wilt gaan met je kind over onderwerpen als social media, probeer hier dan open in te gaan, zonder oordeel. Het moment van zo’n gesprek kan ook van invloed zijn. Kies een ‘luchtig’ moment voor deze gesprekken en ga niet geforceerd aan tafel met elkaar zitten om te praten. Grijp bijvoorbeeld een nieuwsbericht aan om te vragen naar je kind zijn ervaring. Of kijk in de Grownhub app of je kind überhaupt tijd besteed aan social media apps.

Vragen die je kunt stellen:

  • Wat vind je het leukste aan social media?
  • Hoe voelt het als iemand jouw foto mooi vindt?
  • Hoe vaak vergelijk jij jezelf met een ander?
  • Waarom vind je het belangrijk om online contact te houden met je vrienden?
  • Voel je je wel eens verdrietig of onzeker nadat je op social media hebt gezeten?
  • Hoe ga je om met vervelende reacties?
  • Hoe voelt een reactie op social media op een bericht en hoe in het echt?
  • Als op social media alleen de leuke en mooie dingen staan, is het dan wel “echt”?
  • Waar laat je die minder leuke en mooie dingen? Met wie praat je erover?

Meer hierover