Hoofdafbeelding van Geen schermtijd? Zo maak je het samen leuk!

Geen schermtijd? Zo maak je het samen leuk! Geen schermtijd? Zo maak je het samen leuk!

Waar we vroeger nog bang gemaakt werden met het krijgen van ‘vierkante ogen’ door te veel televisie kijken, lezen we nu dat bijziendheid daadwerkelijk een grootschalig probleem wordt door al het getuur naar schermen. Smartphones, tablets, computers, game consoles, televisies, het zijn al jaren populaire apparaten onder kinderen. En het is niet altijd gemakkelijk de schermtijd ervan te beperken. Fabrikanten en bedrijven spelen slim in op onze verslavingsgevoeligheid, laat staan hoe dat werkt bij kinderen. Geen wonder dat ze tegenwoordig meer tijd aan hun smartphone besteden dan aan hun vriendjes buiten, zo bleek uit onderzoek. Hoogtijd om even een (vakantie)dag uit te checken, maar hoe doe je dat ook alweer? Lees hier 5 tips voor activiteiten waarbij je even offline kunt gaan.

Afbeeldingen van boommonster, activiteit zonder schermtijd

Samen genieten

1.    Ga de natuur in! Of haal de natuur in huis. Samen griezelen met je kind door takken te verzamelen en skeletten te maken. Ga samen op monstertocht, neem wat klei mee het bos of park in, zet je fantasiebril op en ontdek hoeveel monsters zich in de bomen verscholen houden. Met klei kun je oren accentueren, een gekke neus creëren of monsterlijke ogen maken.

2.    Ga samen de keuken in! Koken, bakken, wecken het hoeft niet moeilijk te zijn en veel (tijd) te kosten. Weet je niet wat je moet maken samen met je kind? Kijk naar het seizoen, wat wordt er aangeboden in de winkels, wat past er bij het warme of koude weer? Van Pepernoten tot huisgemaakte limonade, chocomel, ketchup, mayonaise, zolang jullie maar lol hebben! Ps. Pindakaas fans thuis? Maakt het zelf, een gemakkelijke activiteit om samen te doen en daarna natuurlijk smullen van de restjes!

3.    Ga op schattentocht in de buurt. Neem een doosje mee en verzamel de vondsten van het seizoen. Met kinderen die net leren lezen is een lettertocht ook leuk. Neem bijvoorbeeld je camera mee en laat je kind de letters fotograferen die hij herkent. Bij thuiskomst kun je samen woorden van de gevonden letters maken.

4.    Bouw samen een hut, tover het huis om tot een groot huttenparadijs! Dit kan uiteraard ook buiten, verzamel (oude) lakens, wasknijpers, touw en wat stokken en ga aan de slag. Laat je kind de boel niet meteen alles afbreken nadat jullie klaar zijn, maar maak er een gezellig plekje van waar je kind ongestoord die dag kan spelen. Daar heb je zelf ook nog wat aan. Rust.

5.    Slaat de verveling toe? “De vloer is lava!” We kennen dit spelletje natuurlijk nog wel van vroeger (voetjes van de vloer), net als verstoppertje, stoepranden, zakdoekje-leggen, ezeltje-prik, knikkeren, ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet of voor de echte energiebommetjes de stoelendans!

Afbeelding van kind in de natuur, activiteit zonder schermtijd

Vind je het moeilijk om regelmatig offline te gaan thuis en wil je weten waarom dit belangrijk is. Lees dan dit artikel.

Hoe kan Grownhub jou helpen

Vind je het lastig om je kind achter het scherm vandaan te krijgen. In de Grownhub app kun je schermtijd instellen of de pauzeknop gebruiken. Ook geven we je een aanbevolen schermtijd afgestemd op de leeftijd van jouw kind.

Bronnen: nu.nl enquête Symantec - my first device (2018), nu.nl onderzoek Erasmus MC naar kinderen en bijziendheid (2018)

Meer hierover